Za sad bez većih problema

U Banja Luci nema poplavljenih domaćinstava, a probleme su izazvale podzemne vode i bujice

Svi veći vodotokovi na području Banja Luke su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a iz akumulacije hidroelektrane (HE) „Bočac“ planski se ispušta voda kako bi jezero moglo da primi povećani priliv vode
Vijesti / Flash | 13. 05. 2019. u 14:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sada, najveći problemi zabilježeni su na manjim, bujičnim potocima i podzemnim vodama, ali, trenutno, nema izvještaja o nijednom poplavljenom domaćinstvu, osim sporadičnog izlijevanja manjih vodotoka i nekoliko evidentiranih klizišta. 

-Po našim podacima, nema poplavljenih domaćinstava i voda nije ušla niti u jednu kuću na području Banja Luke. Po prijavama u Centar za obavještavanje, naše službe su intervenirale na nekoliko lokacija, a mahom se radi o podzemnim vodama i problemima s oborinskom kanalizacijom. Najveći problemi takve vrste evidentirani su na području Česme i Starčevice - rekao je Mladen Ćućun, šef banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice. 

Svi veći vodotokovi na području Banja Luke su pod kontrolom, uključujući i Vrbas, a iz akumulacije hidroelektrane (HE) „Bočac“ planski se ispušta voda kako bi jezero moglo da primi povećani priliv vode, usljed obilnih padavina, potvrđeno je u Gradskom štabu za izvanredne situacije. 

Kako je priopćeno, gradske službe su u stalnoj koordinaciji s HE „Bočac“ kako ne bi došlo do značajnijih problema na području Banja Luke. Zahvaljujući preventivnom ispuštanju vode iz akumulacije „Bočac“, rijeka Vrbas apsorbirala je veliki priliv nabujale Vrbanje, bez izlaska iz korita.

Kopirati
Drag cursor here to close