Uklonjena opasnost

U Banja Luci se uništava više od tisuću komada nezakonitog oružja

Agencije za provođenje zakona sakupile su 1.135 komada oružja i 1.276 sastavnih dijelova kroz niz operacija širom BiH u posljednjih 10 mjeseci.
Vijesti / Flash | 30. 11. 2018. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U subotu, 1. prosinca s početkom u 10  sati, u topionici u Banja Luci, počet će uništavanje preko 1.100 komada oružja čime će se trajno ukloniti s ulica.

Agencije za provođenje zakona koje rade s Uredom Clearinghouse za kontrolu lakog i malokalibarskog naoružanja u jugoistočnoj i istočnoj Europi (SEESAC) sakupile su 1.135 komada oružja i 1.276 sastavnih dijelova kroz niz operacija širom Bosne i Hercegovine u posljednjih 10 mjeseci i sada će biti uništeni i uklonjeni zauvijek.

Ovo je dio tekućeg programa koji financira Europska unija protiv prekograničnog, glavnog i organiziranog kriminala koji se fokusira na borbu protiv ilegalne proizvodnje i širenja oružja i njihovih sastavnih dijelova.

Pokrenuta je nova mapa koja je usmjerena na rješavanje ilegalnog posedovanja i trgovinu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) i pripadajućeg streljiva na zapadnom Balkanu.

Službeno statistike za BiH sugeriraju da postoji oko 16.000 tona nezakonitog oružja i otprilike oko 40.000 komada nezakonitog oružja.

Ovo oružje predstavlja značajnu opasnost za sigurnost zemlje i mora biti iskorijenjeno, priopćeno je iz Izaslanstva Europske unije u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close