Seksualno uznemirivanje

U Australiji ga biskup razriješio službe, u Hrvatskoj i Bosni služio mise

Vijesti / Flash | 08. 09. 2014. u 14:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Katolička crkva, odnosno nadbiskup Melbourna Denis Hart, razriješila je službe svećenika Matu Križanca (60), rodom iz Prozora-Rame, zbog 'nedoličnog seksualnog ponašanja'.

Uz sumnje na seksualno uznemirivanje jedne djevojčice osamdesetih godina, odnosno pedofiliju, Križanac se sumnjiči i za nezakonitosti u vođenju crkvenih financija. No, australski mediji tvrde kako je Križancu poslije toga omogućeno obavljati svoje dužnosti.

''Katoličkom svećeniku koji je protjeran iz Biskupije Melbourne zbog seksualnog zlostavljanja bilo je dopuštano nastaviti obavljati svećeničke dužnosti u inozemnoj župi unatoč eksplicitnom upozorenju nadbiskupa Denisa Harta upućenom crkvenoj hijerarhiji u Bosni'', piše tako australski list The Age koji je prvi pisao o ovom slučaju.

Pozivajući se na svoje izvore unutar Katoličke crkve u toj zemlji, list navodi kako je Križanac proveo više od desetljeća u hrvatskoj katoličkoj župi u Cliffon Hillu te da ga je nadbiskup Hart trajno razriješio svih klerikalnih dužnosti u lipnju, nakon jednogodišnje istrage tvrdnje da je sredinom 1980. godina zlostavljao djevojčicu u gradu Adelaide.

Nedjeljno izdanje lista The Age tvrdi kako je “Križanac odmah vraćen u svećeničku službu po povratku u Bosnu uz očito dopuštenje nadbiskupa vrhbosanskog koji je ignorirao nalaze neovisnog crkvenog povjerenstva u Melbournu na čelu s Peterom O’Callaghanom”.

''Nakon manje od mjesec dana Križanac je slavio misu zajedno s visokim bosanskim svećenicima, uključujući i lokalnog biskupa i hrvatskog vojnog kapelana'', tvrdi ovaj list i navodi kako je ''razumljivo kako je pozicija ovog šezdesetogodišnjaka u župi u Hrvatskoj postala neodrživa nakon što su lokalni mediji sredinom kolovoza prenijeli vijest agencije Fairfax Media o optužbama''.

Pozivajući se na izvor blizak Križancu, list The Age navodi kako je on 'iznenada nestao nakon što je vijest objavljena u Bosni' te dodaje kako je ''Križanac sklonjen iz župe u Bosni nakon što je članak objavljen u brojnim bosanskim i hrvatskim novinama''. Gdje se trenutačno nalazi, nije poznato.

''Nadbiskup Hart je ozbiljno pristupio ovom pitanju i odmah je reagirao kako bi razriješio dužnosti oca Križanca… te je informirao nadbiskupa vrhbosanskog o svojim zabrinutostima'', izjavio je glasnogovornik Nadbiskupije Melbourne.

''Otac Križanac je donio odluku vratiti se u Bosnu. U brojnim navratima sam komunicirao s uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom, kako bih osigurao da je detaljno informiran o optužbama, procesu, istrazi i nalazima istrage'', naveo je nadbiskup Hart u pismu.

Nedjeljno izdanje australskog lista The Age navodi kako optužbe uključuju seksualno zlostavljanje maloljetne kćeri hrvatskog volontera u crkvi u Adelaidu sredinom 1980. godine.

Dalje se navodi kako se Crkva obratila policiji Južne Australije u travnju 2013., mjesec prije nego će donijeti “administrativnu odluku” protiv Križanca i čekajući nalaze neovisne istrage. Kaznena optužnica nije podnesena jer je navodna žrtva odbila surađivati s policijom. Navodna žrtva je dobila naknadu na kojoj je Katolička nadbiskupija Melbourne inzistirala, navodi The Age.

Crkva je odbacila sve navode o isplaćivanju ikakvih iznosa žrtvama zlostavljanja.

Anton Vučić, blizak prijatelj Križanca, tvrdi pak da je Križanac ''žrtva crkvene hijerarhije, koja se čisti pred Kraljevskim povjerenstvom koje se bavi pitanjima zlostavljane djece''.

''Crkva je platila navodnoj žrtvi da šuti, a svećeniku je uskraćeno njegovo prirodno, neotuđivo pravo na obranu i proces u kojem bi iznio svoju stranu. Otac Mato mi je rekao kako može pobiti tri glavne optužbe protiv njega, no Crkva je odbila saslušati ga'', tvrdi Vučić u izjavama medijima koji navode kako je to dovelo do novih optužbi da je Crkva platila mito.

Kopirati
Drag cursor here to close