Svečani prijem

U Ankari obilježen dan Oružanih snaga BiH

Domaćini prijema bili su veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Bakir Sadović i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj brigadir Džemal Mašinović.
Vijesti / Flash | 13. 12. 2018. u 12:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Ankari, u srijedu je svečanim prijemom obilježen Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju.

Domaćini prijema bili su veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Bakir Sadović i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj brigadir Džemal Mašinović.

Brojno izaslanstvo Vlade Republike Turske, Nacionalnog ministarstva obrane i Oružanih snaga Turske predvodili su ministar nacionalne obrane Turske Hulusi Akar, te zapovjednik Glavnog stožera vojske Republike Turske general Yasar Guler.

Prisutnima su se obratili veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Bakir Sadović, koji je ukazao na prijateljske veze i istaknuo iznimno dobre odnose i podršku koju Turska kontinuirano pruža BiH.

Foto: PR / U Ankari je svečanim prijemom obilježen Dan OS BiH 

Brigadir Mašinović je istaknuo da su Oružane snage BiH svojim sudjelovanjem u međunarodnim misijama postale prepoznatljiv partner na međunarodnom planu, te pouzdan oslonac bosanskohercegovačkom društvu u reagiranju na sve incidente i katastrofe izazvane ljudskim ili prirodnim faktorom.

Također je informirao prisutne da je BiH dobila poziv da dostavi svoj prvi Državni godišnji program (ANP) s ciljem aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO-u, te zahvalio Turskoj i njenim oružanim snagama na prijateljskoj suradnji i podršci koju pružaju Bosni i Hercegovini i Oružanim snagama BiH.

Na kraju službenog dijela obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, ministar Hulusi Akar je obrazložio sigurnosne izazove sa kojima se suočava Turska, te istaknuo bezrezervnu podršku Turske BiH na njenom putu ka NATO i daljnjim reformama.

Prijemu u Ankari je prisustvovalo oko 450 uzvanica, pored navedenih bili su prisutni i predstavnici diplomatskog zbora, vojnodiplomatski predstavnici akreditirani u Ankari, predstavnici Generalnog konzulata BiH u Istanbulu, počasni konzuli Bosne i Hercegovine u Turskoj, ugledni poslovni ljudi porijeklom sa prostora BiH, univerzitetski profesori i bosanskohercegovački studenti u Ankari, kadeti OS BiH sa Vojne akademije kopnene vojske u Ankari, predstavnici medija i drugi koji su svojim prisustvom uveličali obilježavanje 13. godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close