Dokumentarno-suvremeni program

Tvrtko Milović podnio ostavku na mjesto urednika na BHRT-u

''Od 2018. godine cjelokupna bošnjačka medijska scena digla se na noge da me prikaže kao nekompetentnog, političkog kadra'', naveo je Milović.
Vijesti / Flash | 14. 09. 2021. u 21:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Urednik dokumentarno-suvremenog programa na BHT1-BHRT Tvrtko Milović podnio je, nakon dugogodišnje sudske i pravne trakavice, ostavku na ovu funkciju.

Milović je o tome svoje pratitelje obavijestio putem društvenih mreža.

''Ni na studiju novinarstva, ni na raznim seminarima, visokim školama, predavanjima i desetinama tribina o novinarstvu (pravima novinara, slobodi govora i sličnim glupostima) kriteriju važnosti nije davan poseban značaj
To je jedan od razloga što BH novinarstvo ne samo da je loše, nego je ustvari nevažno. A za mene je važnost najbitniji kriterij. Danas, nakon 17 godina provedenih u novinarstvu, niti se ja bavim važnim temama, niti postoji medij koji se bavi važnim temama, niti postoji medij na kojem se to u dogledno vrijeme može očekivati. Zato napuštam novinarstvo. Napustio sam ga i ranije, samo nisam sebi htio priznati. Napuštanje novinarstva povlači za sobom i odluku o ostavci na mjesto urednika na BHRT. Dakle, dajem ostavku na mjesto urednika dokumentarno suvremenog programa na BHT1 -BHRT'', nave je Milović.

Pobrojao je i gdje je sve radio kao novinar.

Dugogodišnji novinar

''Kratko sam bio u tisku a najveći doprinos dao sam na televiziji. Na HRT KISELJAK, TV SA, FACE TV, VOA i BHRT uradio sam oko 900 televizijskih priloga, desetine živih javljanja i intervjua, stotinjak emisija, desetak reportaža i jedan dokumentarni film. Bio sam i direktor dva medija, HRT Kiseljak i Dnevnik Medija. Mislim da su se u mom mandatu oba medija bavili važnim temama, koliko su to bili u mogućnosti.

Kao urednik BHRT istaknut ću samo da iza mene ostaje snimljen i emitiran serijal Mile Jukića “Bosna u franjevačkim ljetopisima”. Radi se o najvećem projektu povijesne tematike na javnom servisu poslije rata.
Kao novinar portala, ostavljam iza sebe skoro 2000 članaka, kolumni i komentara'', dodao je.

Naveo je i kako njegov ''ni jedan tekst nije izbrisan niti naknadno mijenjan''.

''Nikada ni jedan tekst nije napisan “po narudžbi” niti je ijedan plaćen da se napiše. Svi do jednog napisani su vlastitom uvjerenju tog trenutka. Svaki status, rečenica, članak ili tekst pisani su srcem i s dobrom namjerom, ne mareći na to kako će biti shvaćeni. Ovih 17 godina moja primanja su varirala između 500 i 2000 KM. U prosjeku svih godina živio sam od 800 KM. Kao urednik na BHRT, moja je prosječna plaća 1457,67 KM. Zbog te plaće i silne brige za kadrovska pitanja na Javnom servisu, od 2018. godine cjelokupna bošnjačka medijska scena digla se na noge da me prikaže kao nekompetentnog, političkog kadra koji je imenovan isključivo i samo na nacionalnoj osnovi'', dodao je.

Kritika kolegama

Uputio je kritiku kolegama novinarima.

''Od nekoliko desetina medija koji se bave mojim imenovanjem, samo je jedna kolegica s jednog portala nazvala uzeti i moju izjavu. Činjenica da su se mediji uopće bavili mojim imenovanjem, a da nikada ni prije ni poslije nisu tematizirali ni jedno drugo imenovanje na javnim servisima, govori o nestanku kriterija važnosti teme. Činjenica da se u skoro četiri godine skoro nitko nije usudio pitati mene za izjavu, govori o propasti novinarstva u BIH a donekle i novinarskoj kolegijalnosti'', naveo je Milović.

''Na žalost, ni sudstvo nije bolje od novinarstva, ali to je još samo jedna važna tema koja nikog ne zanima. Kako bih se u životu posvetio obitelji i drugim važnim stvarima, oslobađam BHRT svog silnog političkog utjecaja neće li se patriotski osviješteni građani ponovo odlučiti na plaćanje RTV pristojbe'', poručio je na kraju Milović.

Podsjetimo,  Sud Bosne i Hercegovine 9. srpnja ove godine potvrdio je prvostupanjsku presudu o poništenju natječaja za izbor urednika Dokumentarno suvremenog programa BHRT-a – BHT1, u kojoj se navodi da je Tvrtko Milović nezakonito imenovan na poziciju urednika Dokumentarnog programa ovog javnog servisa.

Godinu prije, u srpnju 2019., Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine potvrdio je imenovanje novinara Tvrtka Milovića na mjesto urednika dokumentarno suvremenog programa BHT-a na novi mandat od pet godina.

Ovu informaciju je za Radio Sarajevo potvrdio i sam Milović, koji je otkrio da se “novinari koji su tužili BHRT nisu pojavili na ponovljenom natječaju.” ''Epilog svega je širenje nepovjerenja prema javnom RTV servisu, sudski troškovi koje je BHRT morao platiti i obnavljanje mog petogodišnjeg mandata na mjestu urednika'', dodao je tada Milović.

Podsjećamo, državna medijska kuća je ranije prekinula ugovor na temelju presude kojom je Sud BiH utvrdio kako Milović ne ispunjava “svjetske standarde novinarstva”, te kako natječaj na temelju kojega je izabran na uredničku dužnost nije u skladu sa zakonom.

Kopirati
Drag cursor here to close