Kazna

TV Sarajevo kažnjena s 2500 KM zbog neumjesnih komentara

"Na ovom kadru studentica također bez rukava s golim ramenima", "I u ovom kadru vrlo evidentno poderana odjeća studentice", glasili su pojedini navodi voditeljice priloga čiji je autor Suad Karamustafić.
Vijesti / Flash | 18. 07. 2019. u 20:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

/ TV Sarajevo kažnjena s 2500 KM zbog neumjesnih komentara

Regulatorna Agencija za komunikacije izdala je rješenje Televiziji Sarajevo kojim je izrečena novčana kazna od 2.500 KM zbog prošlogodišnjeg priloga o odijevanju studentica i studenata na Univerzitetu u Sarajevu.

Kako je potvrđeno iz RAK-a za Klix.ba, kazna je izrečena zbog kršenja Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, odnosno Član 3 (Osnovni principi), stav 1, zatim Člana 17 (Zaštita privatnosti), stavovi 1 i 10., koji glase:

Član 3 (I): "U audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija poštivat će se ljudsko dostojanstvo i osnovna prava drugih, te će se ohrabriti slobodno oblikovanje mišljenja".

Član 17(I): "Svako narušavanje privatnosti će biti opravdano dokazivim javnim interesom, a naročito kada se radi o maloljetnicima i osobama koja ne obavljaju javne funkcije i inače nisu eksponirana u javnosti. Objavljivanje činjenica iz privatnog života pojedinca bez njegovog znanja i suglasnosti moguće je samo u slučaju javnog interesa"

Član 17(II): "Ukoliko se na javnim mjestima snimaju i kontaktiraju slučajni prolaznici u uličnim anketama, skrivenim kamerama i slično, bit će prikazani snimci samo onih osoba koja su dala svoju suglasnost"

Podsjećamo, Televizija Sarajevo (TVSA) je u BH dnevniku prikazanom 18. lipnja 2018. ugostila člana Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Harisa Zahiragića gdje je tijekom razgovora o spornom nacrtu kodeksa odijevanja i ponašanja na UNSA analizirala ponašanje i odijevanje studenata na javnoj raspravi koja je održana na Fakultetu političkih znanosti.

U prilogu su prikazani kadrovi studenata i studentica uz komentare voditeljice, a pojedini komentari su navedeni u rješenju RAK-a o izricanju kazne.

"U ovom kadru upravo vidimo studenticu s prozirnom odjećom gdje je vidljiv veš", "Studentica bez rukava, dekolte je vidljiv", "Na ovom kadru studentica također bez rukava s golim ramenima", "I u ovom kadru vrlo evidentno poderana odjeća studentice", glasili su pojedini navodi voditeljice priloga čiji je autor Suad Karamustafić.

Između ostalog, u jednom dijelu obrazloženja, RAK navodi kako je TVSA obilježila osobe koje su bile prisutne na javnoj raspravi, opravdavajući da su znali da se snimaju i da su jasno vidjeli kamere, međutim bez znanja tih osoba da će biti iskorišteni u svrhu prikazivanja "neprikladnog oblačenja i ponašanja". To se , navode iz RAK-a, nikako ne može opravdati.

TVSA je upozorena da će, ukoliko ponovi kršenje Kodeksa RAK-a, biti kažnjena sa strožom kaznom od one koja je izrečena u ovom slučaju.

Kopirati
Drag cursor here to close