NATO vježba

Tuzlu će okupirati vojnici iz 30 zemalja svijeta

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 12:48 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Počele su pripreme za održavanje NATO-ove terenske vježbe upravljanja posljedicama izvanrednih situacija pod nazivom ˝Bosna i Hercegovina 2017˝, koja će se u rujnu iduće godine održati u Tuzli, a očekuje se sudjelovanje predstavnika 30 zemalja iz cijelog svijeta, javlja Agencija Anadolija.

Vježbu organiziraju Euroatlantski koordinacijski centar za odgovor na katastrofe pri NATO-u (EAADRCC) uz suradnju sa Ministarstvom sigurnosti BiH, Federalnom upravom civilne zaštite i Vladom Tuzlanske županije.

˝Već 16 godina organiziramo terenske vježbe kao odgovor na katastrofe. Ovo će biti 17. vježba i sigurni smo da će biti uspješna, jer smo sa bh. vlastima sarađivali i ranije, poslije poplava u maju 2014. godine. Vježba će biti međunarodnog karaktera i pozivi su poslati širom svijeta, pa se očekuje i veliki odaziv. Oformljen je tim za organiziranje vježbe, u kojem sudjeluju i bh. eksperti˝, izjavio je nakon današnjeg sastanka u Vladi TK Claudiu Zoiras, šef Euroatlantskog koordinacijskog centra za odgovor na katastrofe pri NATO-u.

Bego Gutić, premijer TŽ, rekao je da su tijekom sastanka obavljene kratke konzultacije i da su podijeljeni zadaci.

˝Sastanak je bio uspješan i očekujem da ćemo 2017. godine biti dobri domaćini i organizatori ove vježbe tijekom koje će se simulirati krizne situacije poput zemljotresa, poplava, rudarskih nesreća i slično. Već smo dobili potvrdu Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije i drugih najvažnijih članica NATO-a. Osim Federalne civilne zaštite, sudjelovat će i Civilna zaštita Republike Srpske˝, naveo je Gutić.

Kopirati
Drag cursor here to close