Brčanska malta

Tuzlanska kolona: Ili potpuna istina ili trajno neprijateljstvo

Vijesti / Flash | 15. 05. 2016. u 10:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Brčanskoj malti u Tuzli, gdje je prije 24 godine u "Tuzlanskoj koloni" ubijeno najmanje 59 vojnika JNA, a 44 ih je ranjeno, služen je obred za žrtve.

Obredu su, uz obitelje stradalih, nazočili ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, izaslanstvo Narodne skupštine Republike Srpske te pripadnici Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomir Savčić izjavio je da nije samo zadatak BORS-a da dokazuje istinu o proteklim događajima, već bi to trebao biti zadatak svih u BiH ukoliko se želi mir i pomirenje.

"O svakom događaju imamo najmanje dvije istine, pa tako i o ovom koji se dogodio 15. svibnja 1992. u Tuzli", reko je Savčić te dodao kako je JNA po dogovoru s tuzlanskim vlastima napuštala ovaj grad.

"Ako nam je stalo do pomirenja, moramo utvrditi što se ovdje u Tuzli zaista dogodilo, jer ne mogu biti dvije istine", rekao je Savčić.

Rekao je kako i Srbi imaju razloge da osude svoje sunarodnjake zbog nekih nedjela koje su uradili, ali bi trebali to isto uraditi i drugi narodi.

"Kada sakupe dovoljno snage da to učine onda ćemo krenuti pravim putem. Do tada bojim se da ćemo se neprekidno vrtiti u krug s dvije ili tri istine. Ako ostane tako imat ćemo samo dva izbora – ili put utvrđivanja potpune istine koja vodi miru i pomirenju ili put trajnog neprijateljstva. Mislim da ovaj drugi put nije nikom u interesu", kaže Savčić.

Današnje obilježavanje 24 godine od stradanja JNA u Tuzli proteklo je mirno i bez incidenata, a sudionike skupa su osiguravale jake policijske snage.

Kopirati
Drag cursor here to close