nemar

Tuzlaci u šetnji s gas-maskama

Vijesti / Flash | 15. 12. 2015. u 16:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Naše stranke i Odbora NS-a u Tuzli Zvjezdan Karadžin danas je priopćio da je posljednjih dana povećana količina štetnih materija deprimirajuće djelovala na građane Tuzle.

Smatra da je na to uticala i "objava informacije da će se prolongirati gradnja bloka 7 Termoelektrane Tuzla do 2021. umjesto do 2017. godine kako je ranije bilo planirano po razvojnom planu Elektroprivrede BiH na čijem čelu je bivši premijer Tuzlanske županije Bajazit Jarašević (SDA)".

''Obzirom da je blok 7 trebao biti urađen po europskim ekološkim standardima i da je trebao zamijeniti blokove 3 i 4 koji su najstariji u Europi i najveći zagađivači u tuzlanskoj regiji, to znači da će građani najmanje još šest godina biti žrtve trovanja opasnim kemikalijama, a svemu tome je uzrok nemar vlasti i interes krupnog kapitala'', izjavio je Karadžin.

Kaže da se u Tuzli trenutno provodi i toplifikacija za koju su izdvojena ogromna sredstva i to "na ime presude protiv EP BiH u iznosu od 3 milijuna, zajedno sa 5 milijuna godišnje koje Tuzla dobiva kao odštetu za zagađenje od TE".

''Problem je što su priključci toliko skupi da samo rijetki mogu sebi to priuštiti, a osim toga uveden je i propis da odgovarajuća podstanica ne postaje vlasništvo osobe koja se priključuje. Nigdje u svijetu nema toga da plaćaš desetak tisuća KM za podstanicu i da onda ona ne bude u tvom vlasništvu. Tim suludim propisom se dodatno motivira loženje uglja i dodatna zagađenja'', istaknuo je Karadžin.

"Uzimajući u obzir velika milijunska sredstva i ako se zna da Centralno grijanje Tuzla kao firma odlično financijski posluje" pita se zašto je u prijedlogu proračuna za 2016. godinu za toplifikaciju predviđeno samo 1,4 milijuna KM?

Zato apelira na vijećnike Gradskog vijeća i građane da inzistiraju da se ovaj iznos poveća i da se ubrza proces toplifikacije, te omogući građanima da podstanice dobivaju besplatno ili kroz dugogodišnju otplatu kroz cijenu grijanja, priopćila je Naša stranka.

Kopirati
Drag cursor here to close