Apelaciono vijeće

Tužiteljstvo: Veća kazna za bivšeg ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića

Tužiteljica Edina Hubjer je, iznoseći žalbene navode, kazala kako ostaje kod pisanog otpravka žalbe kojim traži da se preinači kazna izrečena Sadiku Ahmetoviću.
Vijesti / Flash | 12. 10. 2021. u 15:44 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužiteljstvo je zatražilo da se Sadiku Ahmetoviću, ranije osuđenom na šest mjeseci zatvora zbog zlouporabe položaja ili ovlaštenja, poveća kazna zatvora, dok je njegova Obrana tražila oslobađanje od optužbi ili ponavljanje postupka.

''Olakšavajuće okolnosti su precijenjene''

Tužiteljica Edina Hubjer je, iznoseći žalbene navode, kazala kako ostaje kod pisanog otpravka žalbe kojim traži da se preinači kazna izrečena Sadiku Ahmetoviću.

Ahmetović je prvostupanjskom presudom Državnog suda osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te su, kao olakšavajuće okolnosti, u obzir uzeti ranija neosuđivanost, protok vremena od počinjenja kaznenog djela i korektno ponašanje.

''Po mišljenju Tužiteljstva, olakšavajuće okolnosti izrečene prvostupanjskom presudom su precijenjene'', rekla je Hubjer, dodavši kako nijedna od njih ne opravdava minimalnu kaznu od šest mjeseci.

Ona je navela kako bi bilo opravdano od optuženog, koji je u tom razdoblju obavljao funkciju ministra sigurnosti, očekivati veću savjesnost.

Ahmetović se optužnicom tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do rujna 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizirani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je proračun BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Radio kao kao vozač 'na crno'?

Senka Nožica, braniteljica optuženog Ahmetovića, navela je kako je u žalbi istaknuto da je potpisivanjem ovakvog ugovora Ministarstvu sigurnosti ušteđeno 55 KM mjesečno, pri čemu je stvarna ušteda i veća s obzirom na brojne druge naknade.

''Ako se od Bektića oduzme razlika između plaće i naknade, dolazi se do zaključka da je Bektić radio za plaću od 800 KM'', kazala je Nožica, dodavši kako se time Bektić diskriminira i stiče utisak da je radio kao vozač u Ministarstvu ''na crno''.

Prvostupanjskom presudom Bektiću se oduzima imovinska korist u iznosu od 7.414 konvertibilnih maraka KM, koju je dužan platiti u roku od 30 dana.

Nožica je rekla kako nije svako postupanje suprotno Kaznenom zakonu BiH, predlažući da se žalba Obrane usvoji, a Tužiteljstva odbije.

Bektićev punomoćnik Dejan Vračić je kazao kako je u pisanom otpravku žalbe naveo više povreda kaznenog postupka, pri čemu smatra da je svaka bitna.

''Želim istaknuti da je ovo prvi put da moj klijent sudjeluje u postupku protiv njega'', rekao je Vračić navodeći kako je odgovor na žalbu Tužiteljstva BiH neosnovan i zasnovan na slobodnom tumačenju odredaba Kaznenog zakona.

Apelaciono vijeće naknadno će donijeti odluku o žalbama, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close