Završne riječi

Tužiteljstvo traži osuđujuću presudu za zločine u Jablanici

Vijesti / Flash | 24. 12. 2015. u 14:59 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U završnoj riječi Tužiteljstvo BiH je zatražilo osuđujuću presudu za Nihada Bojadžića, nekadašnjeg zamjenika zapovjednika odreda 'Zulfikar' Armije BiH (ABiH), zbog zločina u Jablanici počinjenih 1993. godine.

Tužitelj Sedin Idrizović sugerirao je Sudskom vijeću kako dokazi Obrane nisu uvjerljivi i, kao takvi, ne mogu u sumnju dovesti dokaze protiv Bojadžića. Predložio je da Bojadžić bude kažnjen 'po zakonu' zbog silovanja jedne ženske osobe, seksualnog zlostavljanja i premlaćivanja nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao i zbog drugih zločina u Jablanici.

Tužitelj je kazao da je uvjerljiv iskaz zaštićenog svjedoka C, zarobljenog pripadnika HVO-a, koji je rekao da mu je Bojadžić zabio nož u nogu dok ga je ispitivao svjedok Sead Branković u lipnju 1993. godine u hidroelektrani.

Kako je obrazložio Idrizović, svjedok C u tim trenucima nije znao o kome se radi, ali je poslije saznao da je to bio Bojadžić. Pojasnio je kako je optuženog poslije upoznao u Muzeju 'Bitka na Neretvi' u Jablanici, gdje su bili zatvoreni hrvatski civili i zarobljeni vojnici, kao i da su se više puta susreli.

"Nema mjesta sumnji da je pogriješio u identitetu. Obrana ničim ozbiljnim nije dovela u pitanje iskaz svjedoka C", kazao je tužitelj, te dodao kako je svjedok Branković potvrdio iskaz ovog svjedoka.

Idrizović je naveo kako je dokazano da je 28. srpnja 1993. godine optuženi naredio svjedoku C da udara zaštićenog svjedoka J. Nakon toga, kako je rekao tužitelj, naredio je svjedoku J da oralno zadovolji svjedoka C, što je i učinio. Ovo je, kako je pojasnio tužitelj, posmatrao zaštićeni svjedok I, koji je, kako je dodao, odranije poznavao Bojadžića.

"Svjedok I je bio tu neko vrijeme i sve je vidio", naveo je tužitelj, objavio je BIRN. Prema optužnici, Bojadžić je naredio izvođenje zaštićenih svjedokinja D i H iz jedne prostorije Muzeja 'Bitka na Neretvi' 28. srpnja 1993. godine, te su se, sa još jednim vojnikom, udaljili vozilom. Bojadžić je, kako je kazao tužitelj, svjedokinju D silovao dva puta u kompleksu Rogića u Donjoj Jablanici.

"Sjeća ga se kao Zuke, jer joj se tako predstavio. Međutim, Zuka u tom momentu nije bio ni krupan ni plav, a Nihad Bojadžić jeste", rekao je tužitelj.

Svjedokinja D je, kako je naveo tužitelj, ispričala kako je osobu koja ju je silovala ponovno vidjela na razmjeni u ožujku 1994. godine. Zulfikar Ališpago zvani Zuka, nekadašnji zapovjednik odreda 'Zulfikar', kako je pojasnio tužitelj, tada nije bio u državi, dok je Bojadžić bio na razmjeni.

Idrizović se osvrnuo i na iskaz zaštićene svjedokinje A, koja je, kako je kazao, ispričala da je vidjela osobu koja je svjedokinje D i H izvela iz prostorije muzeja, a kasnije je tu istu osobu vidjela da se na lokalnoj televiziji predstavila kao Nihad Bojadžić.

Obrana optuženog Bojadžića sa iznošenjem završne riječi počinje 28. siječnja. U rujnu ove godine Sud BiH je Bojadžića u odvojenom postupku osudio na 15 godina zatvora zbog ubojstava Hrvata u selu Trusina kod Konjica počinjenih u travnju 1993. godine, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close