Pranje ruku

Tužiteljstvo ponosno na svoj rad i odbacuje optužbe za nerad

Vijesti / Flash | 20. 06. 2016. u 10:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolektiv uposlenika i Kolegij Tužiteljstva BiH odbacili su "kao neutemeljenu, neistinitu, paušalnu i zlonamjernu analizu sutkinje Joanne Korner, kojoj nije cilj unaprijeđenje procesuiranja ratnih zločina, već rušenje pravosudnih institucija - Tužiteljstva BiH i ostvarenih rezultata", priopćeno je danas iz tog tužiteljstva.

Iz Tužiteljstva BiH navode da su njegovi i uposlenici Posebnog odjela za ratne zločine ponosni su na rezultate, podsjećajući na ostvarenu normu od 159 posto, kvalitetu rada 94 posto, te udio osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina viši od 80 posto.

Dodaju da su u 2015. godini, "riješeni su svi predmeti 'Kategorije 2', odnosno najsloženiji predmeti koji su proslijeđeni iz tužiteljstva MKSJ, za najteže zločine u povijesti čovječanstva".

Nadalje se navodi da su uposlenici Tužiteljstva BiH uložili velike napore u ostvarene rezultate, a da brojka od više od 610 optuženih za ratne zločine, dovoljno govori o kvalitetu rada, kao i osuđujuće presude i izrečene pravomoćne kazne od 2087 godina zatvora.

Stoga će Kolegij uposlenika Tužiteljstva BiH, zatražiti od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, da upozna veleposlanike OSCE-a sa stavom Tužiteljstva BiH "da navodna analiza predstavlja grubo miješanje u neovisnost pravosuđa BiH".

Tužiteljstvo BiH još jednom ističe "da je otvoreno za suradnju sa svim partnerskim institucijama, kojima je cilj napredak u procesuiranju predmeta ratnih zločina, a ne destrukcija institucija i negiranje ostvarenih rezultata".

Podsjećamo, na traženje misije OESS-a u BiH i uz potporu Haaškog suda, ugledna britanska sutkinja Joanna Korner napravila je posebnu analizu o procesuiranju ratnih zločina na razini BiH u kojoj je ocijenila da je Državno odvjetništvo BiH najslabija karika i da vrlo loše surađuje s državnim sudom kojega zatrpavaju nevažnim slučajevima i često krše zakon.

Kopirati
Drag cursor here to close