Salihović

Tužiteljstvo pod pritiskom, Dodik pod istragom

Vijesti / Flash | 11. 05. 2016. u 07:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Institucija je pod političkim stalnim pritiskom kao i pojedini tužitelji. Vidjeli ste da smo u zadnjem razdoblju imali provale u stanove, pljačke stanova, paljanje auta, otuđenje auta od pojedinih tužitelja, prijetnje tužitelja, vrijeđanje tužitelja kao i sudaca i mislim da na tom segmentu moramo više raditi kao država. Nedopustivo je da se to olako shvaća i da se ne vodi računa o predstavnicima institucija, a kada se dogodi slučaj, onda se pokušava naći rješenje'', rekaoje u intervjuu za Nezavisne novine Goran Salihović glavni državni tužitelj.

Istrage i optužnice protiv dužnosnika

Salihović kaža kako Tužiteljstvo BiH vodi istrage ili je podiglo optužnice protiv ministara i zamjenika ministara na državnoj razini, dužnosnika institucija, direkcija i agencija na razini BiH.

''Vodimo proces protiv konzula savjetnika BiH u Francuskoj, čitave smjene carinika i šefa carine s CI Aerodrom, dužnosnika Službe za poslove sa strancima, brigadira OS BiH, policajaca i dužnosnika Granične policije i SIPA, podigli smo optužnicu protiv sutkinje Apelacijskog odjela Suda BiH, radili predmete protiv dužnosnika s razine FBiH koji su u našim akcijama snimljeni prilikom primanja mita ili nedozvoljene koristi, koje smo proslijedili entitetskim tužiteljstvima. U Tužiteljstvu BiH, s obzirom na našu nadležnost, naročito u Posebnom odjelu za organizirani i gospodarski kriminal i korupciju, ima dosta predmeta kojima su obuhvaćeni dužnosnici iz politike, gospodarstva, bankarskog sektora, raznih poduzeća itd. Postotak osuđujućih presuda u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju izuzetno je visok, oko 89 posto. Od oko 1.300 optuženih osoba, čak je 1.139 pravomoćno osuđeno na ukupno 1.584 godine zatvora, a tek 141 osoba pravomoćno je oslobođena'', rekao je Salihović.

Predmeti terorizma

Kaže kako se vode istrage protiv više od 70 osoba koje su osumnjičene za krivična djela terorizma i krivična djela koja imaju veze s terorizmom.

''Procesuirali smo značajan broj optuženih, već imamo dosta pravomoćnih i provostupanjskih presuda za terorizam na vrlo stroge kazne zatvora. Bila su samo dva sporazumna priznanja u vezi s odlaskom u Siriju, u kojima je predložena kazna od godinu dana zatvora, koju je tužitelj ocijenio adekvatnom s obzirom na način i ulogu izvršenje krivičnog djela, kao i suradnju optuženih s agencijama za provođenje zakona'', rekao je glavni tužitelj i dodao kako su u drugim predmetima u vezi s odlascima na ratišta Sirije i Iraka izrečene strože kazne, od tri-četiri pa do sedam godina zatvora, koja još nije pravomoćna.

''U predmetima za terorizam u ranijim godinama izrečene su kazne zatvora koje ukupno iznose i više desetljeća zatvora. Odlučni smo u borbi protiv svih oblika teorizma ili terorističkih aktivnosti i više puta smo pokazali da imamo snagu i da smo sposobni za procesuiranje najsloženijih predmeta terorizma i da imamo dobru suradnju s partnerskim agencijama u BiH i inozemstvu'', rekaoje banjalučkim novinama Salihović.

Dodao je kako će Tužiteljstvo ove jeseni dostići i rezultat od ukupno 5.000 optuženih osoba za sva krivična djela iz svoje nadležnosti.

Istraga protiv Dodika

''To je izuzetno značajno za BiH kao državu i za sve građane BiH, u smislu toga da jednostavno mi možemo i hoćemo da procesuiramo sve one koji su na bilo koji način prekršili zakon i jednostavno neće biti nedodirljivih, ali isto tako ni u kojem slučaju nekome nećemo stavljati na teret ono što ne možemo dokazati li što jednostavno ne stoji, za bilo kojeg čovjeka u BiH'', rekao je.

Naveo je, između ostalog, kako predmet "Milorad Dodik" ne postoji, ali da sklopu "Pavlović banke" traje financijska istraga protiv Milorada Dodika.

''Ne vidim tu ništa loše da se jednostavno u istrazi utvrdi ima li elemenata krivične odgovornosti ili ne i mislim da je potrebno dizati toliku pompu oko ovoga. Bilo je predmeta protiv Milorada Dodika, ti predmeti su ispitani i određen broj predmeta je zatvoren'', rekao je Salihović i dodao kako javnost u istragama često očekuje neka zvučna imena.

''Bit će i toga, ali samo ako se prikupe dokazi'', rekao je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close