Ružica Jukić

Tužiteljstvo me pritišće i traži da šutim

Vijesti / Flash | 17. 02. 2016. u 08:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dopredsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Ružice Jukić izjavila je kako Tužiteljstvo BiH, zahtjevom za smjenu i sankcioniranje, vrši na nju pritisak.

Naime, Kolegij svih tužitelja Tužiteljstva BiH jučer je zatražio njezinu smjenu zbog, kako tvrde, neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužiteljstva BiH.

"Govorila sam s pravne strane, odnosno što znači kada transkripti iscure u javnost prije nego što osumnjičeni za njih sazna. Prema Europskoj konvenciji, to znači da netko nema pravo na pravično suđenje, na presumpciju nevinosti, odnosno da je unaprijed osuđen, kao što je u slučaju 'Radončić'", pojasnila je Jukić svoje ranije izjave, dodavši da ne zna što su joj to tužitelji zamjerili.

Naglasila je kako se na ovaj način vrši pritisak i da to nije prvi put.

"Ne dozvoljavaju apsolutno da spomenem tu instituciju, iako po zakonu imam ovlasti razgovarati o toj instituciji i njezinom radu. Ovdje su jednostavno zamijenjene teze", rekla je Jukić za Dnevni avaz.

Napomenula je i kako je u slučaju Pavlović banke govorila o curenju informacija, te dodala da se u nekim medijima prije nekoliko dana spominjalo da će u toj grupi uhititi još nekog.

"Smatrala sam neprimjerenim i neprofesionalnim da se te informacije objavljuju. Netko očito zloupotrebljava svoj položaj. Rekla sam i da ljudi pričaju da se te informacije dostavljaju čak i Agenciji za istrage i zaštitu", navela je te podsjetila da je i ranije Tužiteljstvo BiH od nje tražilo da, praktično, šuti i ne iznosi komentare.

Kopirati
Drag cursor here to close