Organizirani kriminal

Tužiteljstvo istražuje profesore na strojarskim fakultetima u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci

Vijesti / Flash | 12. 05. 2017. u 10:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet protiv državnih službenika Ministarstva prometa i komunikacija BiH i profesora strojarskih fakulteta u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, piše Klix.ba.

Riječ je o predmetu koji vodi tužiteljica Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarskih kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Maja Ilić-Stupar.

Naime, 26. veljače 2001. godine između tadašnjeg Ministarstva civilnih poslova i komunikacija BiH i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (Katedra za ispitivanje vozila), Strojarskog fakulteta u Mostaru (Institut za strojarstvo) i Mašinskog fakulteta u Banja Luci (Laboratorija za motore i vozila) potpisan je ugovor u pogledu ispunjavanja uvjeta za obavljanje međunarodnog cestovnog prijevoza te s tim u vezi izdavanja potvrda-certifikata.

Tim ugovorom fakulteti su obvezani da obavljaju pregled vozila koja su namijenjena za međunarodni cestovni transport i utvrde zadovoljavaju li ta vozila propisane uvjete, na osnovu čega izdaju potvrde-certifikate.

Fakulteti (centri) su zaduženi i da pružaju pomoć državnom ministarstvu u pripremi odgovarajućih zakona i propisa iz oblasti cestovnog transporta, imenuju povjerenstvo od tri do pet članova koja će vršiti pregled vozila, na čelu s predsjednikom povjerenstva, te pribave suglasnost ministarstva za rad stanica kojim povjeravaju obavljanje posla.

Na drugoj strani državno ministarstvo obvezalo se da će izdati rješenje za rad fakultetima, putem svog predstavnika kontrolirati rad fakulteta, vršiti usklađivanje kriterija prilikom pregleda vozila, usklađivati zakonsku regulativu BiH s domaćim i međunarodnim propisima, pripremati potrebna uputstva za pojedine vrste pregleda vozila i pripremati formu jednoobraznih formulara (obrazaca) koji će se koristi na pregledima za ovu namjenu.

"Cijene usluga u svim Centrima su iste i utvrđuju ih Centri, uz prethodnu suglasnost ministarstva. Nadoknadu za prethodno navedene usluge plaća krajnji korisnik direktno Centrima", piše u Članu 3.

Samo nekoliko godina poslije, točnije 6. prosinca 2006. godine, fakulteti i Ministarstvo komunikacija i prometa BiH potpisali su Sporazum o pristupanju firme Automotive center d.o.o. Sarajevo ugovoru zaključenom 26. veljače 2001. godine i to u dijelu kojim se reguliraju prava i obaveze u pogledu ispunjavanja uvjeta za obavljanje međunarodnog drumskog transporta i izdavanje potvrda-certifikata.

Osnivači tvrtke Automotive center d.o.o. Sarajevo su profesori mašinskih fakulteta u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru koji su sami dali suglasnost da njihova privatna tvrtka bude uključena u sporazum s državnim ministarstvom.

Riječ je, kako tvrdi Klix, o profesorima Ivanu Filipoviću (Mašinski fakultet u Sarajevu), Šimunu Bogdanu (Strojarski fakultet u Mostaru), Snježani Petković (Mašinski fakultet u Banja Luci), Dževadu Bibiću (Mašinski fakultet u Sarajevu), Boranu Pikuli (Mašinski fakultet u Sarajevu) i Aleksandru Milašinoviću (Mašinski fakultet u Banja Luci).

Sporazumom je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH u suradnji s profesorima omogućilo prenošenje javnih ovlasti na tajni načni i to privatnoj tvrtki bez ikakvih referenci u vlasništvu istih profesora. To u prijevodu znači da su profesori sami prenijeli ovlasti na privatnu tvrtku, što su im omogućili državni službenici Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Na taj način je tvrtka koja je upisana u sudski registar 23. kolovoza 2006. godine, već do 8. rujna 2006. godine završila sve administrativne procedure i uputila Ministarstvu komunikacija i prometa BiH zahtjev za dobivanje ovlasti za pregled vozila, što je u konačnici i odobreno u prosincu te godine. Zahtjev je potpisala direktorica Automotive centra (AMC) Hajrija Filipović koja je supruga profesora na Mašinskom fakultetu u Sarajevu Ivana Filipovića.

Odmah nakon registracije tvrtke, fakultetski profesori predložili su državnom ministarstvu reorganizaciju centara, to jeste da se izdavanje potvrda-certifikata dodijeli njihovoj privatnoj tvrtki AMC-u.

Kako navodi Klix.ba, profesore strojarskih fakulteta i državnih službenika Ministarstva prometa i komunikacija BiH sumnjiči se između ostalog za kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela. Privatna tvrtka bh. profesora bez bilo kakvih referenci i uposlenih prihodovala je na taj način višemilijunski iznos.

Kopirati
Drag cursor here to close