SKB Mostar

Tužiteljstvo HNŽ-a prikuplja dokumentaciju o smrti beba

Vijesti / Flash | 22. 11. 2016. u 15:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po primitku izvješća Federalne uprave za inspekcijske poslove Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) krenulo je s prikupljanjem dokumentacije vezano za smrt novorođenčadi u Mostaru.

Iz Tužiteljstva HNŽ-a Dnevnom listu su potvrdili ''da je izvješće dodijeljeno uređujućem tužitelju, a koji je uz odobrenje i pod nadzorom nadležnog suda poduzeo određene predistražne mjere u cilju provjere navoda dostavljenog izvješća''.

Preminule 4 bebe

Federalni inspektori su ustanovili da je čak osmero novorođenčadi ovoga ljeta u SKB Mostar imalo bakteriju Klebsiella pneumoniae, a da je polovina preminula – tri dječaka i jedna djevojčica.

Inspektori su ustanovili i da je bolnica debelo zakasnila s prijavom infekcije, prijavivši sve isti dan – 27. rujna, premda su to po zakonu morali učiniti odmah.

Inspektori su nakon nadzora tražili i obdukcijski nalaz od dječaka iz Drvara, no bolnica im ga nije poslala, pa su Tužiteljstvu izvješće poslali bez toga dijela priče.

Dnevni list neslužbeno saznaje da je izvješće o bebama dodijeljeno županijskom tužitelju Milanu Ristiću, koji je već od SKB Mostar zatražio dokumentaciju vezanu za smrt beba u Mostaru.

Šutnja

Podsjetimo, sve do izvješća federalnih inspektora iz bolnice su ustrajno tvrdili da infekcije nema. Tek nakon inspekcijskog izvješća, a skoro dva mjeseca od smrti prve bebe, iz bolnice su javnosti priopćili da su preminule bebe bile zaražene, no tvrdili i da nisu preminule samo zbog bakterije.

Tri dječaka, od čega dva iz Mostara, a jedan iz Drvara preminula su od 15. kolovoza do 11. rujna na Pedijatriji u Mostaru. U tom razdoblju preminula je i curica iz Stoca.

Nema televizije u regiji koja nije pokušala snimiti priču roditelja, no oni se i dan-danas boje izaći pred kamere.

Federalni ministar zdravstva dr. Vjekoslav Mandić nikada se nije oglasio o smrti beba u Mostaru, a u životopisu na službenoj stranici federalne Vlade mu stoji da je godine 2011. imenovan pomoćnikom ravnatelja za kirurške djelatnosti u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, a što bi moglo objasniti tišinu tog ministarstva, piše Dnevni list.

Međutim, mogao je šutjeti i županijski ministar zdravstva Goran Opsenica, koji je također liječnik i radio je u SKB.

No on je pozvavši federalne inspektore u Mostar, jedini pripomogao da se i službeno potvrdi da je bolnica u Mostaru i ovoga ljeta imala opasnu infekciju.

Kopirati
Drag cursor here to close