Gutić

Tužiteljstvo 'čeka' Solaka tri godine

Iako Solak za vrijeme suspenzije neće moći potpisivati bilo kakve ugovore, ništa se suštinski neće promijeniti kada je riječ o samoj nabavci respiratora...
Vijesti / Flash | 13. 05. 2020. u 08:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portal Žurnal je prije tri godine objavio prve priče o sumnjivim nabavkama koje obavlja ravnatelj Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak. No, kako je rekao za BHRT novinar tog portala Amarildo Gutić, nije se dogodilo ništa.

Iz Tužiteljstva su im, rekao je, rekli da sačekaju izvjesno vrijeme kako bi izuzeli dokumentaciju iz Civilne zaštite, no to nisu učinili čak tri godine.

''Afera Srebrena malina je vrh ledenog brijega kada je u pitanju nabavka za potrebe Civilne zaštite Federacije Bosne i Hercegovine i ono što Fahrudin Solak na njenom čelu čini godinama'', izjavio je za BHRT Gutić.

Kako je rekao, iako Solak za vrijeme suspenzije neće moći potpisivati bilo kakve ugovore, ništa se suštinski neće promijeniti kada je riječ o samoj nabavci respiratora.

''Morala je se dogoditi pandemija, pa da pažnja javnosti bude više usmjerena na javne nabavke i da istraga o sumnjivim nabavkama krene'', istaknuo je Gutić.

Dodao je kako ne treba zaboraviti ni ostalu opremu koja je u protekla dva mjeseca nabavljena za potrebe raznih institucija, te da je potrebno analizirati javne nabavke od općinske, kantonalne i entitetske razine, jer većina nabavki u BiH nije regularno provedena.

Video: Amarildo Gutić o aferi" Respiratori"


''Trebalo bi sve istražiti da bi se utvrdilo koliko je BiH izgubila za vrijeme pandemije zbog neupotrebljivih nabavki'', istaknuo je Gutić.

Rekao je kako je važno je da je nešto krenulo s mrtve točke, bar kada je u pitanju ovaj slučaj.

No, prema njegovim riječima, ovakve afere u BiH se brzo zaboravljaju.

''Obično afere budu u žiži javnosti mjesec dana i čim se pojavi druga, na nju se zaboravi'', naglasio je Gutić.

Dodao je da se putem javnih nabavki gube stotine milijuna KM i sustavno se potkrada država, a pravosudne institucije nisu ozbiljno shvatile svoj posao.

Kopirati
Drag cursor here to close