žalba

Tužiteljstvo BiH traži veću kaznu za Huseina Bosnića

Vijesti / Flash | 28. 03. 2016. u 14:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u ponedjeljak od Suda BiH izricanje strože kazne za Huseina Bilala Bosnića, jednog od vođa radikalnih islamista koji je prošle godine prvostupanjskom presudom osuđen na sedam godina zatvora.

Na raspravi pred prizivnim vijećem Suda BiH koje treba odlučiti o žalbama zastupnika optužbe i obrane tužitelj Ćazim Hasanspahić je rekao kako je Bosnić zaslužio dulju zatvorsku kaznu s obzirom na težinu kaznenih djela za koje je osuđen kao i zbog činjenice da tijekom suđenja nije pokazao nikakavo kajanje.

Bosnić je u studenom 2015. proglašen krivim za poticanje na terorizam, organiziranje terorističke skupine i novačenje radi terorizma. Sud je zaključio kako su predstavljeni dokazi potvrdili da je Bosnić kao samozvani imam unutar zajednica radikalnih islamista-selefija u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči tijekom 2013. i 2014. godine poticao njene pripadnike na pridruživanje terorističkoj organizaciji Islamska država (IS).

Tužitelj Hasanspahić je obrazlažući zahtjev za većom kaznom od one sadržane u prvostupanjskoj presudi istaknuo kako je najmanje šest muškaraca iz BiH koje je Bosnić potaknuo na pridruživanje terorističkom skupinama u Iraku i Siriji tamo i poginulo.

Bosnićev odvjetnik Adil Lozo zatražio je pak da se njegova branjenik u cijelosti oslobodi optužbi. Ustvrdio je kako dokazi izvedeni u prvostupanjskom postupku uopće nisu dokazali izravnu vezu Bosnića s odlaskom osoba iz BiH na sirijsko i iračko ratište.

Odvjetnik Lozo tvrdi kako se Bosniću sudilo samo temeljem neizravnih dokaza te kroz iskrivljenu interpretaciju njegovih istupa kao vjerskog učenjaka.

Prizivno vijeće Suda BiH odluku o žalbama na presudu Bosniću donijet će naknadno, prenosi Hina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close