Lidija i osam savjetnika

Tužiteljstvo BiH formiralo predmet zbog zapošljavanja savjetnika Lidije Bradare

Vijesti / Flash | 17. 08. 2017. u 16:38 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo (KS) otvorilo je predmet zbog zapošljavanja savjetnika Lidije Bradare, predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Predmet je otvoren nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio tekst o zapošljavanju osam savjetnika Bradare. Pet njih nisu imali pet godina radnog iskustva, kako je predviđeno federalnim propisima. U Tužiteljstvu su kazali kako će provjeriti navode iz jučer objavljenog CIN-ovog istraživanja.

Dužnosnici nisu dužni raspisivati natječaje pri zapošljavanju savjetnika – oni ih sami biraju. Ovo pravo iskoristila je i Bradara prilikom imenovanja svojih savjetnika. Za dvije godine i dva mjeseca za plaće i naknade Bradarinih osam savjetnika potrošeno je više od 306.000 KM iz federalnog proračuna.

Prema Zakonu o državnoj službi FBiH, iako nemaju status državnih službenika, savjetnici moraju ispunjavati iste uvjete kao i kandidati za pomoćnike rukovodećih državnih službenika. Te uvjete ne precizira Zakon već posebna Uredba, prema kojoj je potrebno pet godina radnog iskustva, navodi CIN.

Jednom od njih to je bilo prvo zaposlenje, dok je četvero imalo radno iskustvo od osam mjeseci do dvije godine. Većina njenih savjetnika su članovi stranaka ili rođaci i poznanici političara.

Cijelu priču možete pročitati ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close