Ništa od optužnice

Tužiteljstvo BiH: Dodikovo ponašanje nije kažnjivo

"Na ovaj se način šalje poruka da će ekonomsko uvjetovane prijetnje biračima proći nekažnjeno", ističe se u reakciji TI-a.
Vijesti / Flash | 20. 01. 2021. u 13:32 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik izražava se na "krajnje neprimjeren" način no njegovi istupi ne sadrže elemente kaznenog djela pa zbog toga ne može biti procesuiran, ocijenilo je Tužiteljstvo BiH odbacujući kaznenu prijavu koju je protiv Dodika podnio Transparency International.

Bosanskohercegovački ogranak te ugledne međunarodne organizacije u srijedu je potvrdio da je Tužiteljstvo BiH tek 13. siječnja, pune dvije godine nakon podnošenja kaznene prijave protiv Dodika, odgovorilo kako su je odlučili odbaciti. Navodi se da nisu utvrdili da je sadašnji nominalni šef države počinio kazneno djelo time što je radnicima rudnika ugljena i termoelektrane u Gacku i Ugljeviku na predizbornim skupovima 2018. prijetio otkazom ne budu li glasali za kandidate njegove stranke.

"Riječi koje je Milorad Dodik uputio na predizbornim skupovima u Ugljeviku i Gacku jesu krajnje neprimjerne s aspekta korektnosti izražavanja i poštovanja prema drugim sudionicima u izbornom procesu. Međutim, one kod prisutnih nisu izazvale ozbiljan strah niti su ozbiljno shvaćene. Uvidom u zapise s tih skupova vidi se da su ispraćeni smijehom prisutnih i ovacijama. U tom smislu točni su navodi postupajućeg tužitelja koji se odnose na izostanak elemenata kaznenog djela", stoju u obrazloženju kojega potpisuje glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Transparency pak navodi kako nije jasna ovakva odluka, tim prije što je prijetnje izrekla osoba koja ima stvarnu političku moć i čije prijetnje treba uzimati ozbiljno.

"Na ovaj se način šalje poruka da će ekonomsko uvjetovane prijetnje biračima proći nekažnjeno", ističe se u reakciji TI-a.

Kaznenim zakonom BiH propisano je da će novčanom i kaznom do tri godine zatvora biti kažnjen svatko tko "ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem i korištenjem teškog ekonomskog stanja" utječe na birače da glasaju za ili protiv neke liste ili kandidata.

Na stranačkom skupu uoči općih izbora 2018. Dodik je u rujnu otvoreno prijetio i pozivao da se ne glasa za Srpsku demokratsku stranku (SDS) i njezinog tadašnjeg predsjednika Vukotu Govedaricu. Prijetio je da će onaj tko je zaposlen u Gacku, a glasa za njegove protivnike na izborima, biti izbačen s posla.

Protiv Milorada Dodika proteklih godina je podnesen niz kaznenih prijava Tužiteljstvu BiH, no niti jedna nije dovela do podizanja optužnice pa tako ni u slučaju sumnje da je Dodik na nezakonit način stekao vlasništvo nad vilom u Beogradu, vrijednom više od 800 tisuća eura.

Najnovija je prijava vezana za "slučaj ikona" u kojemu Tužiteljstvo BiH provjerava podrijetlo umjetnine koju je Dodik 14. prosinca poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, a on ju je vratio jer postoje sumnje da je ikona vlasništvo Ukrajine te da je ukradena s područja Luganska.

Tužiteljstvo BiH u srijedu je potvrdilo kako provodi "intenzivnu istragu" te kako je saslušano više svjedoka a u tijeku je i prikupljanje materijalnih dokaza.

Nakon dugotrajnog izbjegavanja komentiranja podrijetla ikone Dodik je prošlog tjedna javnosti ponudio objašnjenje po kojoj mu je ikonu poklonila osoba čije ime ne zna.

Kopirati
Drag cursor here to close