Tako to u BiH

Tužiteljica unaprijeđena tijekom trajanja uvjetne kazne

Krajem 2021. godine tužiteljica Stanić je pravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2022. u 17:22 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivanka Stanić unaprijeđena je na poziciju glavne županijske tužiteljice u Posavskom kantonu tijekom trajanja uvjetne kazne i u vrijeme dok se protiv nje vodio disciplinski postupak, čime je zanemarena preporuka Europske komisije, otkriva BIRN Bosne i Hercegovine.

U momentu dok je protiv tužiteljice iz Orašja trajao disciplinski postupak jer je ranije osuđena zbog izazivanja prometne nesreće i dok je bila na dvogodišnjem periodu provjere uvjetne zatvorske kazne, Stanić je u travnju ove godine imenovana za glavnu županijsku tužiteljicu u Posavini.

Tužba

Ona je u lipnju 2019. godine u Orašju automobilom udarila u motor Leonarda Kneževića, koji je tada zadobio teže tjelesne ozljede. On je nakon nesreće dobio prijeteće poruke da povuče svoj iskaz u pismu s metkom, za što još uvijek traje istraga tko ga je poslao.

Krajem 2021. godine Stanić je pravomoćno osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Disciplinski tužitelji smatrali su da je Stanić nesrećom i presudom nanijela štetu ugledu tužiteljske funkcije pa su protiv nje podigli tužbu.

Ali članovi Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) su u travnju ove godine, prije nego što je disciplinski postupak i okončan, unaprijedili Stanić na poziciju glavne kantonalne tužiteljice.

Na taj način su zanemarili preporuku Evropske komisije da se razmotre obustavljanja napredovanja do okončanja disciplinskog postupka. U posljednjem izvještaju Komisije problematizira se mogućnost napredovanja tijekom disciplinskih postupaka, zbog čega VSTV sada mijenja svoje procedure, BIRN BiH može potvrditi.

Predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija, koji je bio protiv unaprjeđenja Stanić, kaže da je odluka pokrenula rasprave u pravosudnoj zajednici.

''Sigurno da taj konkretni postupak imenovanja, koji je ocijenjen kao nedovoljno profesionalan u pogledu stava koji se tiče – da krivična presuda nije smetnja za napredovanje na jednu tako važnu funkciju – da to vuče negativne reperkusije po rad čitavog Vijeća'', kaže Lagumdžija.

On kaže da je jedini od članova glasao protiv unaprjeđenja. Zbog politika imenovanja VSTV je počeo dobijati reakcije od međunarodnih partnera s kojima surađuju i koji novčano podržavaju rad Vijeća.

''Ja sam stao na stanovište da mi ipak njoj ne trebamo dati povjerenje'', kaže Lagumdžija i objašnjava da je Stanić bila dobar kandidat, ali da je smatrao da zbog presude ne može biti imenovana za glavnu tužiteljicu.

VSTV podržao napredovanje

VSTV je odbio dostaviti Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) tonski zapis sjednice na kojoj se raspravljalo o imenovanju Stanić.

Potpredsjednica VSTV-a Sanela Gorušanović-Butigan je potvrdila da su članovi znali da je Stanić imala krivičnu odgovornost, ali da su smatrali da joj mogu dati povjerenje.

''Zakonski nema ograničenja za napredovanje'', kaže Gorušanović-Butigan i objašnjava da, kao Vijeće, pokušavaju da budu ''najracionalniji, najobjektivniji i najpošteniji prikom imenovanja''.

''Voljela bih da postoji uređenje da li trebaju da napreduju nositelji za vrijeme disciplinskih postupaka, to su sve stvari koje su nedorečene i koje zaista prave probleme u VSTV-u prilikom odlučivanja'', kaže ona.

Podpredsjednica Vijeća objašnjava da bi voljela da postoje teški i lakši disciplinski prekršaji, ali da to danas nije slučaj.

Više pročitajte na Detektor.ba

Kopirati
Drag cursor here to close