''Državni neprijatelj''

Tužitelji traže dvije kazne doživotne robije i 1.900 godina zatvora za Gulena

Vijesti / Flash | 16. 08. 2016. u 12:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski tužitelji zatražili su dvije kazne doživotne robije i dodatnih 1.900 godina zatvora za imama sa sjedištem u SAD-u, Fethullaha Gulena, koga Ankara optužuje za organiziranje propalog puča prošlog mjeseca, javili su u utorak državni mediji.

Sud u turskom gradu Usaku danas je prihvatio optužnicu protiv organizacije FETO u kojoj je 111 optuženih osoba.

Za prvooptuženoga Fethullaha Gulena, za kojega Turci tvrde da je čelnik terorističke organizacije FETO, traže se dvije doživotne zatvorske kazne i 1.900 godina zatvora, javlja agencija Anadolija.

Tužiteljstvo u Usaku pokrenulo je istragu protiv organizacije FETO u rujnu prošle godine, a ona se odnosi na financiranje terorističke organizacije. Optužnica je napisana na 2.537 stranica.

Prvooptuženi Fethullah Gulen, sumnjiči se za osnivanje i vođenje terorističke organizacije, financiranje terorizma, pokušaj rušenja ustavnog poretka, pokušaj rušenja državne vlade, prijevaru i druge kriminalne aktivnosti.

Za optužene Tužiteljstvo traži kazne između dvije godine i doživotnog zatvora.

Sud u Istanbulu je raspisao potjernicu i nalog za uhićenjem Fethullaha Gulena zbog organiziranja pokušaja državnog udara u Turskoj 15. srpnja.

Francuski Le Monde ranije je objavio Gulenov autorski tekst, koji traži da se vrati u Tursku, te govori da će izdržati kaznu ako se dokažu optužbe protiv njega. Gulen zahtijeva neovisnu međunarodnu istragu o događajima 15. srpnja te predlaže osnivanje međunarodne komisije, koja će istražiti sve okolnosti vezane za taj događaj.

Podsjetimo, Turska je izdala i službeni nalog za uhićenje 14 odvjetnika, među kojima se nalaze i osobe poznate javnosti kao odvjetnici Fetullaha Gulena, lidera FETO-a.

U srpnju turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako bi odnosi između Turske i SAD-a mogli biti narušeni ukoliko Amerika ne izruči turskoj klerika Fethullaha Gülena.

Inače, 75-godišnji muslimanski propovjednik Fetullah Gulen, od 1999. godine živi u Pokonosu, planinskoj oblasti u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, na sjeveroistoku SAD.

Nalazi se na čelu pokreta Hizmet (Služba, u prijevodu sa turskog), veoma utjecajnog u Turskoj, čije se vjerske škole, nevladine organizacije i kompanije nalaze širom svijeta.

Hizmet je, po riječima Sema Brenana iz američkog Centra za strateške i međunarodne studije, sličan američkim Mormonima po misionarskom mentalitetu, poduzetničkom duhu i unutarnjoj poslovnoj suradnji, kao i po posvećivanju mnogo vremena i sredstava služenju zajednici

Kopirati
Drag cursor here to close