Problemi

Tužba protiv Vlade RS, švicarska firma potražuje 2,9 milijuna KM

Konzultantska firma iz Švicarske tužbom potražuje od RS gotovo tri milijuna maraka za, kako navode, obveze prilikom posredovanja u prodaji 300 milijuna eura obveznica na londonskoj burzi.
Vijesti / Flash | 09. 06. 2022. u 07:10 Bljesak.info
Nova tužba protiv Vlade RS

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srspke tužena je nedavno pred Okružnim privrednim sudom u Banja Luci za iznos od 2,9 milijuna KM, koliko je navodno trebala isplatiti za ugovorene obveze švicarskoj konzultantskoj firmi za posredovanje prilikom prodaje 300 milijuna eura obveznica na londonskoj buzi prošle godine. U Vladi demantiraju bilo kakve ugovorene obveze s ovom inozemnom firmom, prenosi BHRT.

Konzultantska firma iz Švicarske tužbom potražuje od RS gotovo tri milijuna maraka za, kako navode, obveze prilikom posredovanja u prodaji 300 milijuna eura obveznica na londonskoj burzi. Navode, kako su im u Ministarstvu financija RS nudili nekoliko puta manji iznos na koji nisu pristali.

Službene prepiske između ministarstava Vlade i ove firme odvijale su se elektronskim putem od 2019. godine. Međutim, u Vladi odlučno odbijaju da je bilo ikakvih ugovora s ovom firmom prilikom priprema za emisiju obveznica emitiranih prošle godine.

"Apsolutno nemamo nikakvu obvezu prema tim ljudima, ugovora nema nikakvog. Oni su nudili svoje usluge, mi smo procijenili u nekom trenutku da nama te usluge ne trebaju. Ako imaju ugovor neka ga pokažu, a u tom slučaju vama ne treba odgovor premijera", ističe Radovan Višković, premijer RS.

Kako navodi zastupnik švicarske firme, ukoliko Vlada ne isplati naknadu od 0,5 posto tražit će se da se utvrdi iznos koji isplaćen kod sličnih emisija ranije. Tvrdi kako je naknada za emisiju na bečkoj burzi bila nestandardnih 5 posto.

"Ono što je sigurno, a sud će utvrditi tko je tu u pravu. RS može biti prepoznata kao netko tko je neozbiljan emitent obveznica na svjetskom tržištu i da ne ispunjava svoje obaveze, to je rizik s obzirom da prema nekim polu javnim informacijama Vlada namjerava i dalje na taj se način zaduživati", kaže Siniša Vukelić, glavni urednik portala Capital.

Treba podsjetiti da Vlada Republike Srpske nikada nije objavila tko su kupci obveznica koje je emitirala na Londonskoj burzi po kamatnoj stopi od 4,75 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close