Uz pomoć Turske

Tusk: Osnovni cilj je zaustaviti val izbeglica ka Europi

Vijesti / Flash | 29. 11. 2015. u 14:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je neposredno pred početak Summita lidera Europske unije i Turske u Bruxellesu izjavio da je osnovni motiv za sastanak da se vidi što se može zajedno učiniti na rješavanju izbjegličke krize u Europi, javlja Anadolu Agency (AA).

"Predstavnici EU i Turske pregovaraju i surađuju već nekoliko tjedana. Osnovni cilj nam je da zaustavimo val izbjeglica ka Europi. Na kraju tih susreta smo postigli dogovor i nadam se da će to danas prihvatiti sve strane", izjavio je Tusk.

Ističući da Summit u Bruxellesu ima više dimenzija, Tusk je kazao da će biti razgovarano jačanju uzajamnih odnosa i o procesu približavanja Turske ka Europskoj uniji.

"Turska ne može sama biti ključ rješenja aktualne izbjegličke krize. Kontrola vanjskih granica EU je naša obaveza i odgovornost. Ne možemo tu zadaću prebacivati trećim zemljama. Bez kontrole vanjskih granica, Schengen će postati puka prošlost", tvrdi Tusk.

U kratkoj izjavi za medije i švedski premijer Stefan Lofven je istaknuo da će izbjeglička kriza biti glavna tema razgovora na današnjem Summitu.

"Ukoliko se izbjeglicama u Turskoj osigura posao, obrazovanje i socijalna prava, one će htjeti i ostati u Turskoj", smatra Lofven i dodaje da je važno da se Turskoj osigura financijska pomoć za brigu o izbjeglicama.

Naglasivši da EU mora surađivati s Turskom, Lofven je kazao da će otvaranje novih poglavlja u pregovorima Turske o pristupanju Europskoj uniji biti napravljeni novi iskoraci u demokratskim procesima i zaštiti ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close