Davutoglu

Turski premijer osudio rasizam Europe

Vijesti / Flash | 17. 04. 2015. u 13:32 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski premijer Ahmet Davutoglu oštro je osudio u petak rezoluciju Europskog parlamenta koja od njegove zemlje traži da prizna armenski "genocid" iz 1915. godine i dodao da ona simbolizira rast "rasizma" u Europi.

''Ako želi da doprinese miru, Europski parlament ne bi trebalo da donosi odluke koje potiču na mržnju prema nekoj religiji ili nekoj "etničkoj" grupi'', izjavio je Davutoglu novinarima u Ankari.

''Ovo pitanje je više od tursko-armenskog pitanja. Ovo je novi znak rasizma u Europi'', dodao je on. Lider islamsko-konzervativne vlade osudio je prisustvo u europskoj skupštini nacionalističkih zastupnika i zastupnica iz ekstremne desnice.

"Sve marginalne europske grupe uspjele su da imaju mjesta u europskom parlamentu", izrazio je žaljenje Davutoglu.

Kako se približava proslava stogodišnjice masakriranja Armena koje je izvršilo Otomansko carstvo od 1915. godine, raste napetost između Turske, koja kategorično odbacuje kvalifikaciju genocida i zemalja i institucija koje je potiču da iskoristi priliku za priznanje. Armenija tvrdi da je ubijeno 1,5 milijuna Armena u kampanji sustavnog uništavanja. Turska priznaje da je u deportacijama izgubilo život oko 500.000 ljudi, koji su bili žrtve naoružanih grupa i gladi.

Kopirati
Drag cursor here to close