Posjeta

Turski predsjednik Erdogan doputovao u BiH

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je stigao u 12.40 sati, a u pratnji, pored članova njegovog kabineta, doputovali su i njegova supruga Emine Erdogan, ministar obrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i financija Berat Albayrak...
Vijesti / Flash | 08. 07. 2019. u 13:20 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je danas u dvodnevnu posjetu u Sarajevo, u okviru koje će prisustvovati sutrašnjem summitu Procesa suradnje u Jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim predsjedava Bosna i Hercegovina.

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo Erdogan je stigao u 12.40 sati, a u pratnji, pored članova njegovog kabineta, doputovali su i njegova supruga Emine Erdogan, ministar obrane Turske Hulusi Akar, ministar trezora i financija Berat Albayrak, te ministar transporta i infrastrukture Cahit Turhan.

Turskog predsjednika na sarajevskom aerodromu dočekali su ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Almir Šahović, te veleposlanik Turske u BiH Haldun Koc.

Očekuje se i da će se Erdogan prvog dana boravka u Sarajevu sastati s izaslanstvom turske vojne misije koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH.

Erdogan će posjetiti i Šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Erdogan će tijekom dana sastati i s članovima Predsjedništva BiH. Tijekom dana najavljen je sastanak Erdogana s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem te sudjelovanje na svečanoj večeri u zgradi Predsjedništva BiH.

Nakon sastanka s Izetbegovićem planiran je sastanak Erdogana i slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

U utorak, drugog dana posjete, turski predsjednik Erdogan će prisustvovati summitu SCEEP-a koji se održava u hotelu "Termag" na Jahorini, a na marginama sastanka bi se trebao sastati s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

U pratnji supruge Emine, turski predsjednik Erdogan bi u Sarajevu trebao prisustvovati i ispraćaju tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. srpnja, na 24. godišnjicu tog zločina.

Pogled na Balkan

Pred polazak u dvodnevnu posjetu Erdogan je rekao kako da Turska nema taj luksuz da izdaleka promatra događanja na Balkanu.

''Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema tog luksuza da izdaleka promatra događanja na ovom području'', rekao je Erdogan novinarima na aerodromu u Istanbulu.

Kopirati
Drag cursor here to close