Provokacija?

Turski novinari osuđeni na dvije godine zatvora zbog prenošenja karikatura iz Charlie Hebdoa

Vijesti / Flash | 28. 04. 2016. u 12:44 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvojica turskih novinara osuđena su na dvije godine zatvora zbog toga što su u svom listu prenijeli karikaturu proroka Muhameda iz francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo.

Novinari rade za Cumhuriyet, ljevičarski list kritičan prema vladi. Karikaturu su objavili nakon što su militanti iz Al-Kaide u siječnju prošle godine napali redakciju Charliea Hebdoa i ubili jedanaest ljudi.

Premijer Ahmet Davutoglu nazvao je karikaturu, na kojoj je prikazan uplakani prorok Muhamed, provokacijom i rekao da se vrijeđanje religije ne može podvesti pod slobodu medija.

Cumhuriyet je u višestrukom sukobu s vladom islamističko-konzervativne Stranke pravde i razvoja. Glavnom uredniku Canu Dundaru i novinaru Erdemu Gulu sudi se iza zatvorenih vrata za objavu članka o isporuci turskog naoružanja pobunjenicima u Siriji. Predsjednik Tayyip Erdogan obećao je da će oni zbog toga platiti "visoku cijenu".

Reporteri bez granica svrstali su Tursku na 161. od 180 mjesta na najnovijoj listi slobode medija u svijetu, dva mjesta niže u odnosu na 2015.

Kopirati
Drag cursor here to close