Pošteno

Turski ministar: Pučisti će imati transparentno suđenje

Vijesti / Flash | 07. 09. 2016. u 16:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski ministar vanjskih poslova obvezao se u srijedu u Strasbourgu da će se odgovornima za propali puč suditi pošteno i transparentno, nakon susreta s glavnim tajnikom Vijeća Europe.

"Nismo zaboravili naše obveze prema Vijeću Europe, pa ni u ovo veoma teško vrijeme za turski narod. Nismo zaboravili da se vladavina prava mora poštovati", rekao je Mevlut Cavusoglu na tiskovnoj konferenciji u Strasbourgu, piše Hina.

"Sve treba izvesti pred sud, pa i one koji su pokušali ubiti predsjednika", dodao je, dok je zemlja na meti oštrih kritika zbog masovnih čistiki koje su uslijedile nakon pokušaja državnog udara u srpnju.

"Taj će proces biti transparentan. Europska konvencija o ljudskim pravima daje nam smjernice za ovo teško razdoblje", istaknuo je turski glavni diplomat.

Podsjetimo, velike čistke koje su u Turskoj pokrenute nakon što je 15. srpnja pokušan državni udar i dalje su na snazi - prema zadnjim informacijama turskih državnih izvora, oko 8,000 pripadnika snaga sigurnosti uklonjeno je s dužnosti. Većinom je riječ o pripadnicima policije.

Deseci i deseci tisuća državnih službenika - od sudstva, obrazovanja do vojske - otpušteno je i/ili uhićeno zbog navodnih veza s Fetullahom Gulenom, turskim klerikom koji živi u SAD-u. Turske vlasti su uvjerene kako je upravo on stajao iza organizacije pokušaja državnog udara. Također su zatvoreni i brojni mediji, a veći broj novinara je uhićen.

No, možda i najveće promjene desile su se u turskoj vojsci gdje se Erdogan riješio svog kadra koji bi mu mogao biti nelojalan. Ta "očišćena" turska vojska, piše Advance.hr, sada upravo sudjeluje u vojnoj intervenciji na sjeveru Sirije.

Kopirati
Drag cursor here to close