Turski glasači

Turski građani u BiH 8. i 9. travnja glasaju o ustavnim promjenama u Turskoj

Vijesti / Flash | 07. 04. 2017. u 13:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasovanje na referendumu o ustavnim promjenama u Republici Turskoj, koje je počelo u inozemstvu, 8. i 9. travnja bit će održano i u Sarajevu, u prostorijama Veleposlanstva Republike Turske u BiH.

Referendum će u Turskoj biti održan 16. travnja, priopćeno je iz Veleposlanstva Republike Turske, javlja Fena.

Podsjetimo, brojne zemlje Europe zabranile su turskim državnicima javne govore, što je izazvalo burne reakcije i prijetnje iz Turske.

Valja napomenuti i da će na referendumu građani  glasovati o paketu ustavnih reformi koji bi značajno proširio ovlasti predsjedništva.

Kritičari tvrde da će amandmani oslabiti provjere vlasti i poremetit ravnotežu i ulogu parlamenta, te ostaviti koncentraciju vlasti u uredu predsjednika, istovremeno ugrožavajući neovisnost sudstva. Vlada tvrdi da će unijeti stabilnost.

Zemlja je još pod strogim izvanrednim stanjem, uvedenim nakon propalog pokušaja puča vojne frakcije u srpnju prošle godine, za koje pristalice opozicije tvrde da bi moglo naškoditi njihovim naporima da se okupe protiv reformskog paketa.

Erdogan, koji je na čelu Turske od 2003. - prvo kao premijer a od 2014. kao predsjednik - optužen je za rastuću autoritarnu vladavinu.

Ukoliko ih odobre građani, novi zakoni omogućili bi Erdoganu (62) da tehnički ostane na dužnosti do 2034. ukoliko pobjedi na budućim izborima, praktično ukidajući limite predsjedničkih mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close