otvoreni za dijalog

Turska zaprijetila Rusiji uvođenjem sankcija

Vijesti / Flash | 08. 12. 2015. u 17:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska razmatra eventualne mjere protiv Rusije i uvest će sankcije ukoliko to bude neophodno, ali ostaje otvorena za dijalog s Moskvom, izjavio je u utorak turski premijer Ahmet Davutoglu.

''Spremni smo razgovarati i imamo razmjenu mišljenja s Rusijom. Mi, međutim, nećemo dopustiti nikome da nam diktira svoje uvjete'', izjavio je on na parlamentarnom sastanku.

''Rusija bi trebala uvidjeti da je ovo granica Turske i Sirije. Ljudi s druge strane granice naša su braća i naša je dužnost da štitimio njihova prava i da štitimo našu granicu'', kazao je "Davutoglu, prenosi Xinhua.

Odnosi između Moskve i Ankare naglo su se pogoršali nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion 24. dtudenog, navodeći da je ruski avion prekršio turski zračni prostor. Moskva je, ipak, to odlučno negirala i inzistirala je da je oboreni avion SU-24 bio iznad Sirije tijekom borbene misije.

Ruska vlada je 1. prosinca usvojila rezoluciju koja uključuje široke sankcije protiv Turske, u odgovoru na obaranje ruskog aviona.

Rezolucija, koju je potpisao premijer Dmitrij Medvedev, zabranjuje od 1. siječnja uvoz hrane iz Turske, uključujući smrznuto i svjeće voće i povrće, ribu, kao i kuhinjski so.

Rezolucijom se prekidaju aktivnosti rusko-turske međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju, kao i svi međusobni sporazumi o trgovini i investicijama.

Rezolucijom se ukida broj godišnjiih licenci za 2016. odobrenih turskim teretnim kamionima na 2.000, s mogućnošću da se ukinu sve.

Kako se navodi u rezoluciji, turskim državljanima bez radnog ugovora ili civilnog ugovora, potpisanih prije 31. prosinca, neće biti dopušten rad na ruskoj terirtoriji od 1. siječnja naredne godine.

Bilateralni sporazumi o bevzviznom režimu također su suspendirani, skupa s charter letovima između dvije zemlje, izuzev onih koji imaju za cilj da vrate ruske turiste iz Turske.

Kopirati
Drag cursor here to close