Slanjem raketnih sustava

Turska vojska nastavlja učvršćivati granicu sa Sirijom

Vijesti / Flash | 30. 07. 2012. u 14:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska vojska je u ponedjeljak nastavila učvršćivati svoju granicu prema Siriji slanjem raketnih sustava, tenkova i oklopnih vozila na jugu zemlje, izvijestila je novinska agencija Anadolija.

Konvoj s raketnim lansirnim rampama, agencija ne precizira njihov tip, tenkovima, oklopnim transporterima, streljivom i vojnicima je u ponedjeljak napustio vojno zapovjedništvo u Gaziantepu, na jugu zemlje, prema pograničnoj oblasti u pokrajini Kilis, navela je Anadolije.

Jedna željeznička kompozicija s protuzračnim raketnim sustavima i oklopnim vozilima upućena je iz Islahije (pokrajina Gaziantep) u grad Iskenderun (pokrajina južni Hataj), dodala je agencija.

Sirijski granični prijelaz El-Salam, nasuprot pokrajini Kilis, zauzeli su 22. srpanj sirijski pobunjenici.

Sirijski grad Ifrin, u blizini Kilisa i Islahije, u rukama je boraca Stranke demokratske unije, sirijske formacije povezane s kurdskim pobunjenicima iz Turske, prema izvorima sirijskih pobunjenika.

Turska je u tijeku posljednjih mjeseci izvršila nekoliko pojačanja prema sirijskoj granici, uključujući raspoređivanje sustava zemlja-zrak.

Ovo raspoređivanje je počelo nakon što je sirijska protuzračna obrana, pogodila turski borbeni avion uz njene obale 22. lipnja, pogoršavajući tursko-sirijske odnose već narušene od početka represije pokreta nemira režima predsjednika Bašara el-Asada u ožujku 2011. godine.

Turski premijer Erdogan je izjavio krajem lipnja da su se pravila vojnog angažiranja prema Siriji promijenila, tako da će se "svaki vojni element koji će predstavljati opasnost za sigurnost na turskoj granici, a dolazi iz Sirije" smatrati kao meta.

Kopirati
Drag cursor here to close