Nakon upada policije

Turska: Uhićeno još 15 policajaca zbog afere prisluškivanja

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 11:39 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska policija je uhitila danas još 15 policajaca osumnjičenih za prisluškivanje u okviru racija koje je izvela širom Turske.

Kako javlja turska novinska agencija Anadolija, policajci su uhićeni nakon upada policije u njihove domove u osam turskih gradova, prenio je AP.

Nekoliko desetina policajaca uhićeno je tijekom 2014. godine zbog toga što su osumnjičeni da su prisluškivali predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i druge dužnosnike.

Vlada je priopćila da su policajci povezani s jednim od najuticajnijih islamskih pokreta u Turskoj koji predvodi imam Fetulah Gulen.

Taj pokret uživa veliku popularnost u Turskoj, ali je i na meti kritika - optužuju ga da prikriveno širi islamizam u svojim privatnim školama u 140 zemalja.

Erdogan i njegovi sledbenici ističu da postoje "paralelne strukture" pokreta Gulen u državnom aparatu i njegovom pokušaju da zbaci vladu zbog čega je i uslijedilo masovno smjenjivanje policajaca, s ciljem da se te strukture unište.

Gulenov pokret je godinama podržavao vladu, posebno u njenim naporima da potisne politički uticaj vojske, ali, već neko vrijeme, između dva islamska tabora postoje netrpeljivosti, pa čak i otvoreno neprijateljstvo.

Pripadnici pokreta Gulen smatraju da je Erdogan sve autoritarniji i kritikuju njegov odnos prema demonstracijama koje su bile održane prošlog ljeta, istaknuvši da je akcija policije protiv prosvjednik znak "nedemokratskog odnosa" prema kritikama iz društva.

Kopirati
Drag cursor here to close