Konkretna prijetnja

Turska traži točan datum bezviznog režima ili 'pušta' izbjeglice u Europu

Vijesti / Flash | 09. 08. 2016. u 16:35 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Turska će prestati s provođenjem sporazuma s EU o sprječavanju priljeva migranata ukoliko europski blok ne objavi točan datum za osiguranje bezviznog režima'', rekao je danas turski ministar za europska pitanja Omer Čelik.

Naglasio je da se zahtjevom da Turska izmjeni Zakon o borbi protiv terorizma, što je ključni uvjet EU za uvođenje bezviznog režima, ugrožava sigurnost Europe, javila je Srna.

Tijekom prošle godine u Europu je stiglo više od 1,3 milijuna izbjeglica i migranata.

Podsjetimo, Turska je do sada, već nekoliko puta zaprijetila Europskoj uniji da će prestati s provođenjem sporazuma ukoliko se turskim građanima ne osigura bezvizni režim.

Inače, prema sporazumu potpisanom u ožujku, Bruxelles je obećao platiti Turskoj šest milijardi eura, odobriti bezvizni režim za turske državljane i ubrzati pristupne pregovore EU s Ankarom. U zamjenu za to, Turska se složila prihvatiti sve ilegalne migrante i izbjeglice koje su dolazile do Grčke preko Turske.

Dogovor je stupio na snagu 20. ožujka, a ukidanje viza trebalo je biti uvedeno do srpnja. Međutim, Turska nije zadovoljila svih 72 kriterija EU za ukidanje vize. Situacija se dodatno zakomplicirala zbog neuspjelog državnog udara u Turskoj 15. srpnja. U Europi je posebnu pozornost privukla najava ponovnog uvođenja smrtne kazne u Turskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close