'loša slika'

Turska se buni zbog 'provokativnog' priloga Spiegela

Vijesti / Flash | 14. 09. 2016. u 15:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je u srijedu oštro kritizirala njemački časopis Der Spiegel zbog toga što je predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana prikazao kao diktatora, u prilogu posvećenom toj zemlji za njegova mandata.

Prilog Der Spiegela posvećen Turskoj izašao je u utorak s naslovnicom na kojoj je pisalo "Zemlja koja gubi svoju slobodu" a Erdogan je u njemu prikazan kao diktator.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je u priopćenju poručilo da taj prilog odražava "stanje duha izopačeno i puno predrasuda" u odnosu prema Turskoj.

Na naslovnici je fotografija Erdogana, hladnog izraza lica sa sunčanim naočalama, a u pozadini je fotomontaža s dvama minaretima glasovite istanbulske džamije pretvorenim u rakete u trenutku lansiranja.

Tursko ministarstvo je preko svog glasnogovornika Tanjua Bilgica ocijenilo naslovnicu "iznimno provokativnom", to više što je objavljena u vrijeme kada Turska slavi muslimanski blagdan Kurban bajram.

Bilgic je rekao da Der Spiegel želi dati "lošu sliku ne samo Turske, nego islama".

Spiegelovi napisi o Turskoj su i prije dali povoda za više sporova s turskim vlastima a u ožujku je novinar lista u Istanbulu morao napustiti zemlju jer mu nije produljena akreditacija.

Njemačko-turski odnosi su već tjednima napeti otkako je njemački parlament donio rezoluciju kojom priznaje genocid nad Armencima i nakon turskih prijetnja da će raskinuti ugovor o ograničenju priljeva migranata u Europu.

Turska je početkom kolovoza pozvala njemačkog otpravnika poslova, dan nakon prosvjeda Turaka u Koelnu na kojemu je Erdoganu zabranjeno da se obrati prosvjednicima videovezom, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close