obučavaju se

Turska opovrgnula da su njeni vojnici u Iraku zbog vojnih operacija

Vijesti / Flash | 05. 12. 2015. u 19:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski premijer Ahmet Davutoglu opovrgnuo je da je raspoređivanje turskih vojnika u okolini grada Mosula uvod u vojnu operaciju u Iraku, nakon kritika Bagdada koji poziva Ankaru da se smjesta povuče.

"Kamp Bashika, 30 kilometara sjeverno od Mosula, kamp je za obuku ustanovljen kao podrška dobrovoljcima koji se bore protiv terorizma", kazao je Davutoglu na televiziji.

Oko 150 turskih vojnika, uz podršku 20 do 25 tenkova, stiglo je u petak u okolinu Mosula, drugog grada Iraka koji je zauzeo IS, u okviru misije obuke, navodi Agencija Anadolija (AA).

Turski vojnici prisutni su već dvije i pol godine na sjeveru Iraka u okviru sporazuma o suradnji koji su potpisale vlasti autonomne regije irački Kurdistan.

Novinske agencije su u subotu ujutro objavile da je Turska poslala nekoliko stotina svojih vojnika u Irak te da je iračka vlada zatražila njihovo hitno povlačenje jer krše suverenitet te zemlje u koju su ušli bez suglasnosti ili poziva Bagdada.

 Podsjetimo, Turska je poslala nekoliko stotina svojih vojnika u Irak u blizinu Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države, potvrdili su u petak navečer turski vojni izvori, a iračka vlada zatražila je u subotu njihovo hitno povlačenje jer krše suverenitet te zemlje u koju su ušli bez suglasnosti ili poziva Bagdada.

Kopirati
Drag cursor here to close