Put u Erevan

Turska nije dala Dodiku da leti!

Vijesti / Flash | 22. 04. 2015. u 13:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije uspio da otputuje u Erevan, na obilježavanje 100 godina od genocida nad Armencima, a iz Dodikova Ureda je priopćeno da se entitetski predsjednik vraća se u Banja Luku nakon višesatnog čekanja, na aerodromu u Burgasu u Bugarskoj.

''Iako je ranije dobio uredne dozvole za ovaj let, turske vlasti nisu dozvolile prelet preko njihove teritorije'', stoji u priopćenju iz Dodikovog Ureda.

Dodik je, na poziv predsjednika Armenije Serža Sargsjana, krenuo u Erevan gdje je trebao od danas do 24. travnja sudjelovati u manifestacijama posvećenim obilježavanju 100 godina od genocida nad Armencima.

Entitetski predsjednik je, podsjećamo, nedavno u Narodnu skupštinu RS-a uputio tekst Deklaracije o priznavanju genocida nad Armencima od 1915. do 1917. godine.

Na ovaj Dodikov potez reagirao je potpredsjednik bh. entiteta RS-a Ramiz Salkić, ocijenivši "licemjernim“ Dodikovo ponašanje.

''Neprimjereno je ponašati se na takav način i tražiti osudu zločina koji je počinjen tamo negdje, a u isto vrijeme ne podnijeti za sve ove godine, koliko Dodik obnaša vlast u bh. entitetu RS, deklaraciju Narodnoj skupštini RS o osudi genocida u Srebrenici, nazivajući to pravim imenom kao što to čini čitav svijet'', rekao je tada Salkić.

 

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Turske demantiralo je navode iz Ureda predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, o tome da njegovom avionu turske vlasti danas nisu odobrile prelet preko turskog teritorija na putu ka Armeniji, javlja agencija Anadolija.

Tursko Ministarstvo priopćilo je kako predsjednik RS-a Dodik nije zatražio nikakvo odobrenje za prelet na putu ka Erevanu u Armeniji, kao i da se ne radi ni o kakvoj opstrukciji političke prirode.

“Ministarstvo vanjskih poslova Turske i Uprava za civilno zrakoplovstvo nisu zaprimili zahtjev za prelet aviona sa predsjednikom bh. entiteta RS”, izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva za AA.

 

Kopirati
Drag cursor here to close