Sirija

Turska nastavila napade na uporišta ISIL-a

Vijesti / Flash | 02. 09. 2016. u 15:48 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je ponovno u petak iz zraka napala uporišta Islamske države u Siriji, proširivši operacije prema zapadu, duž 90 kilometara dugačkog koridora u blizini turske granice koju, kako tvrdi Ankara, Turska 'čisti' od džihadista i štiti od širenja kurdskih militanata.

Desetodnevna turska ofenziva, prvi veći turski proboj u Siriju od početka rata prije pet godina, alarmirala je i zabrinula Zapad.

Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog turskih napada na kurdske skupine koje je službeni Washington podupirao u borbi protiv Islamske države. Njemačka je upozorila da ne želi dulju tursku angažiranost u već zamršenom sukobu.

Turske vlasti kazale su da ne planiraju ostati u Siriji te da im je cilj zaštititi tursku granicu od Islamske države i kurdskih militanata koje Ankara smatra produljenom rukom kurdske PKK stranke.

"Nitko od nas ne može očekivati da na južnoj granici zemlje dopustimo odriješene ruke teroristima", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Tayyip Erdogan.

Washington tvrdi da su turske akcije usmjerene protiv kurdskih militanata koji su dio koalicije Sirijskih demokratskih snaga, a podupiru ih i Sjedinjene Države. Washington smatra da bi te akcije mogle podrovati veći cilj, a to je protjerivanje džihadista ISIL-a iz Sirije. ISIL napada turske i zapadnjačke ciljeve.

Turske vojne snage i njihovi sirijski saveznici ofenzivu su započeli 24. kolovoza zauzimanjem Jarablusa, pograničnoga sirijskog grada, koji je dotad bio pod kontrolom ISIL-a, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close