Amnesty International

Turska 'napala' slobodu izražavanja

Vijesti / Flash | 27. 03. 2013. u 18:58 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacija za ljudska prava Amnesty International kritizirala je u srijedu Tursku zbog ugrožavanja slobode izražavanja u toj zemlji i pozvala na reforme u oblasti zakonodavstva kako bi se "okončale zloupotrebe".

"Sloboda izražavanja je napadnuta u Tursko" priopćila je ta grupa sa sjedištem u Londonu, dodajući kako se svake godine u Turskoj pokrene na stotine kaznenih postupaka protiv političkih aktivista, boraca za ljudska prava, novinara, odvjetnika i drugih, prenio je Tanjug.

Kako bi se spriječilo da se "ove zloupotrebe nastave", Turska mora izmijeniti svoje zakone i poboljšati situaciju na polju slobode izražavanja, navodi Amnesty.

Turska se nalazi na udaru kritika grupa za ljudska prava zbog obračuna posebno s medijima, a kritičari kažu da su drakonski zakoni ove zemlje odgovorni što se rekordan broj novinara nalazi iza rešetaka, naveo je AFP.

Turska je po broju novinara koji se nalaze u zatvoru u vrhu u svijetu, prije Kine i Irana, prema izvještaju Komiteta za zaštitu novinara sa sjedištem u SAD iz listopada.

U tom izveštaju se navodi da je 76 novinara zatvoreno u Turskoj od 1. kolovoza, od kojih 61 isključivo zbog svog pisanja.

Vlada turskog premijera Recepa Tayypa Erdogana demantira optužbe, navodeći da nitko od novinara nije zatvoren zbog svoje profesije već zbog veza sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana.

Kopirati
Drag cursor here to close