Izručenje

Turska još uvijek ne odgovara Bosni i Hercegovini

Nekadašnji zapovjednik Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin presudom Suda BiH osuđen je na osam godina zatvora…
Vijesti / Flash | 07. 06. 2023. u 14:21 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo pravde BiH do danas nije dobilo nikakav odgovor iz Turske na zamolbu Suda BiH za izručenjem Sakiba Mahmuljina Bosni i Hercegovini koji je pravosnažno osuđen na osam godina zatvorske kazne zbog ratnih zločina.

Potvrdio je to ministar pravde BiH, Davor Bunoza, odgovarajući na pitanja zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Milorad Kojić (SNSD) je pitao Bunozu kada će Mahmuljin biti izručen Bosni i Hercegovini.

Kojić je rekao da je Mahmuljin pravosnažno osuđen na osam godina zatvorske kazne, te da je pitanje postavljeno u kontekstu zadovoljavanja pravde za žrtve i porodice žrtava.

''Da napomenem da je drugostupanjskom presudom od 28. travnja 2022. Mahmuljin proglašen krivim da je u svojstvu zapovjednika 3. korpusa Armije BiH propustio da poduzme nužne i razumne mjere i spriječi počinjenje krivičnog djela ubistva i nečovječnog postupanja i time počinio krivično djelo ratnog zločina. Nakon što se kolovozu 2022. godine pojavila informacija da je Sakib Mahmuljin pobjegao u Tursku, iz Suda je stiglo priopćenje da se on ne nalazi na izdržavanju kazne, niti da mu je izrečena bilo kakva mjera, niti uputni akt da se uputi na izdržavanje kazne zatvora'',rekao je Kojić.

Bunoza je rekao da ne može konkretno odgovoriti s obzirom da to pitanje treba postaviti nadležnim institucijama Republike Turske. Naveo je da je Ministarstvo pravde dostavilo zahtjev za izručenje te osobe, ali da odgovora nema.

''Ono što Ministarstvo pravde može učiniti jeste da ćemo u narednom periodu poslati urgencije da se postupi po zamolbama'', naveo je Bunoza.

Mahmuljin se u studenom prošle godine nije odazvao na poziv Suda BiH za uručenje uputnog akta kojim se upućuje na izdržavanje kazne zatvora. Njegov odvjetnik je rekao kako je Mahmuljin, koji je osuđen jer nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića, u Tursku otišao na liječenje.

Iako je praksa da se osobe osuđene na zatvorske kazne dulje od pet godina odmah po izricanju presuda pritvaraju, sud to u Mahmuljinovu slučaju nije učinio nego mu je dopustio boravak na slobodi do upućivanja na odsluženje kazne. Rok za to istekao je 23. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close