DAVUTOGLU u posjeti

Turska je uvijek bila i bit će uz BiH

Vijesti / Flash | 10. 07. 2015. u 16:33 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska se već dugi niz godina nalazi na najužoj listi zemalja s kojima BiH ima izuzetno dobru i plodnu vanjsko-trgovinsku razmjenu - kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić nakon sastanka s premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom održanog danas u Sarajevu.

Turska je također, istaknuo je na pres-konferenciji, članica NATO-a i nalazi se među 20 ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta, što BiH daje šansu da, kroz daljnji razvoj ekonomskih odnosa te kvalitetniju međuregionalnu suradnju, razvije odnose s Turskom u političkom, kulturnom i ekonomskom smislu. Izrazio je nadu da će turski investitori nastaviti ulagati u BiH te da će se nastaviti i realizacija izvanredno povoljnih kredita u iznosu od 150 milijuna eura, od kojih dio, pojasnio je, ide za povratnike, a dio za mala i srednja poduzeća.

Dodao je da je Turska važan partner BiH u svim sferama života, naročito ekonomije i rada. Davutoglu je podsjetio da je kao ministar vanjskih poslova Republike Turske već 12 puta posjetio BiH, ali da mu je ovo prva posjeta u svojstvu premijera. Kako je rekao, BiH i Sarajevo su zemlja i grad s puno ljepota, ali i mnogo toga tužnog u svojoj povijesti. Međutim, napomenuo je da je u BiH došao tužnim povodom, a to je obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

''Svim obiteljima želim da budu čvrste i da imaju sabura'', kazao je Davutoglu, dodajući da u Srebrenici nisu pale samo žrtve, već i ljudskost i čovječanstvo. Napomenuo da je tijekom današnje posjete BiH imao "jako plodne i dobre razgovore" sa članovima Predsjedništva BiH, kao i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH te da je atmosfera na koju je naišao optimistična.

''Jako sam zadovoljan što sam vidio snažnu volju da se prepreke u BiH što prije prebrode'', kazao je Davutoglu, dodajući da će Turska nastaviti s pružanjem podrške BiH u vezi statusa MAP-a, pitanja članstva u NATO-u te pitanja članstva u Evropskoj uniji (EU). U pogledu planiranih reformi koje mu je Zvizdić predočio, mišljenja je da su sveobuhvatne te da će imati pozitivne efekte, kao i da BiH ima dovoljno potencijala da bude jedna od najrazvijenijih zemalja u Europi.

''Jedino što je potrebno je mir i efikasan način odlučivanja'', istaknuo je Davutoglu.

Turska, naglasio je, ima jaku volju i želju da se ekonomski odnosi između BiH i Turske poprave, ali i da se "oni već popravljaju". S tim u vezi naveo je podatke po kojima je obim vanjskotrgovinske razmjene BiH i Turske dostigao 500 milijuna dolara te da se među 10 najvećih izvoznika u BiH nalaze dvije turske firme. Najavio je i inauguraciju projekta razvoja zapošljavanja u Srebrenici i poručio da je Turska uvijek bila uz BiH te da će tako biti i u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close