tornado je blizu

Turska će se uskoro naći u epicentru sirijskog tornada

Vijesti / Flash | 27. 02. 2016. u 20:07 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

To što se događa s Turskom, kako u vanjskoj tako i unutrašnjoj politici, može se usporediti sa tornadom koji je već sasvim blizu, smatra bivši veleposlanik Turske u nekoliko država, uključujući SAD, Faruk Dogoglu.

''Mislim da Tursku uvlače u rat određene snage unutar zemlje, a ne netko s vana, i to treba dobro razumjeti'', rekao je bivši turski diplomat Faruk Dogoglu u intervjuu za Sputnjik. Po njegovom mišljenju, Turska nema nikakvih zakonskih osnova da ulazi u rat u Siriji, dok sa sirijske teritorije nema direktne prijetnje za Ankaru. Ranije je premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio da Arapska liga, koja se sastoji od 22 države, neće podržati akcije Ankare na Bliskom istoku.

Faruk Dogoglu smatra da to treba biti 'važan i zabrinjavajući signal' za Ankaru. Diplomata ukazuje na to da regionalni igrači imaju nekoliko razloga za kritiku Turske, između ostalog zbog njenog uvođenja vojske u Irak krajem prošle godine. On navodi i povijesni faktor — od vremena Osmanske imperije između Ankare i ostalog arapskog svijeta u tijeku je borba za poziciju lidera.

Osim toga, ako su donedavno susjedi iz regije Tursku smatrali uzornom državom koja se može usporediti sa Zapadom i u unutrašnjoj politici, sad se sve promijenilo. 'Događaji u Turskoj se mogu usporediti s efektom tornada koji se kreće čitavom zemljom. Njegov epicentar je veoma blizu'', rekao je bivši turski diplomata.

Kopirati
Drag cursor here to close