Osveta za napad

Turska bombardirala položaje ISIL-a u Siriji i Iraku

Vijesti / Flash | 14. 01. 2016. u 18:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska artiljerija bombardirala je gotovo 500 položaja Islamske države (ISIL) u Iraku i Siriji u znak odmazde za samoubilački napad pripisan džihadističkom pokretu u kojem je poginulo deset njemačkih turista u utorak u Istanbulu, izjavio je u četvrtak turski premijer.

''Nakon kukavičkog napada u Istanbulu, naše oružane snage su u posljednjih 48 sati gađale tenkovima i artiljerijom gotovo 500 položaja ISIL-a u Siriji i Iraku'', rekao je Ahmet Davutoglu u govoru pred turskim veleposlanicima okupljenim u Ankari.

''Oko 200 džihadista je poginulo u bombardiranjima'', dodao je on. “Svaki napad u kojima su mete gosti u Turskoj će biti kažnjen”, rekao je šef turske vlade.

U utorak ujutro, meta samoubilačkog napada je bila grupa njemačkih turista nekoliko stotina metara od bazilike Aja Sofija i Plave džamije, dva najposjećenija spomenika u najvećem turskom gradu.

Prema turskim vlastima, napad je izveo 28-godišnji Sirijac, identificiran u medijima kao Nabil Fadli, koji je ušao u Tursku nekoliko dana ranije kao “obični imigrant” u poplavi izbjeglica koji bježe iz Sirije.

''Do sada je sedam osumnjičenih za napad uhićeno'', rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Efkan Ala.

Dugo vremena optuživana za susretljivost radikalnim pobunjenicima u ratu protiv režima iz Damaska, Turska se pridružila prošlog ljeta međunarodnoj antidžihadističkoj koaliciji i otada u nekoliko navrata je gađala mete ISIL-a u Siriji, navodi agencija AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close