Bisera Turković

Zbog donacija cjepiva državne institucije uskoro počinju s radom?

''Ja osobno mislim da će Vijeće ministara BiH početi s radom. Mnogo je razloga za to, imamo preko 200 važnih tema za dnevni red, a tu su i donacije cjepiva koje moramo prihvatiti.''
Vijesti / Flash | 04. 10. 2021. u 17:04 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković izjavila je da sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana predstavlja temelj za svaki napredak, reforme i dostizanje europskog standarda života.

Turković se u Sarajevu sastala sa šeficom švedske diplomacije i predsjedateljkom Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) Ann Linde, a nakon sastanka je istaknua da su OSCE i Kraljevina Švedska dokazani prijatelji na koje BiH može računati na svom putu integracija u Europsku uniju.

Šefica bh. diplomacije je kazala da je sa koleginicom Linde razgovarala o suradnji BiH i OSCE-a, kao i o bilateralnim temama između BiH i Švedske.

''Kada je riječ o suradnji između BiH i OSCE-a, sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana temelj je za svaki napredak, reforme i dostizanje europskog standarda života. Nema dileme da je postignut veliki napredak posljednjih desetlježa, ali je očito, i to vidimo u svakodnevnim događanjima u BiH i drugim državama regije, da je pred nama još mnogo posla'', kazala je Turković.

Ona je kazala da je suradnja sa OSCE-om iznimno važna, posebno kada se radi o pitanjima kao što su sigurnost, odbrane, kontrole naoružanja, ljudska prava, ravnopravnosti spolova i izgradnje kapaciteta institucija BiH.

''Vjerujem da bez stabilne i sigurne Bosne i Hercegovine nema ni stabilne regije. Samo jačanje države i njenih kapaciteta može garantirati da ćemo uspješno savladati sve sigurnosne i druge izazove. U tom pogledu posebno je važno osnaženje Oružanih snaga BiH. Pozdravljamo predanost Švedske konceptu sveobuhvatne sigurnosti'', kazala je Turković.

Turković je dalje kazala da uoči samita lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana smatra neophodnim da BiH ima čvrste garancije za evropsku budućnost i ne samo BiH, nego cijela regija. Dodala je da ideja utvrđivanja roka za ulazak zemalja regije u Evropsku uniju može biti podsticaj za brže reforme, posebno nakon suočavanja sa zajedničkim izazovima kakvi su bili pandemija i migrantska kriza.

Turković je sa čelnicom OSCE-a i šeficom švedske diplomacije Linde razgovarala i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te je istakla da se svaka kriza mora savladavati kroz institucije BiH.

Na upit novinara da komentira aktuelnu političku krizu u BiH, Turković je kazala da je vjeruje da će institucije početi s radom jer je to jedini način da ova zemlja ide normalnim putem.

''Ja osobno mislim da će Vijeće ministara BiH početi s radom. Mnogo je razloga za to, imamo preko 200 važnih tema za dnevni red, a tu su i donacije cjepiva koje moramo prihvatiti. Mislim da će to sve natjerati one koji apstiniraju. Ne bih se iznenadila da to bude krajem desetog ili početkom jedanaestog mjeseca'', kazala je Turković.

Linde boravi u prvoj posjetu u Sarajevu, a danas se sastala i sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Kopirati
Drag cursor here to close