I sve to na naš račun

Turković o putovanjima na Bali, Maldive, Australiju, SAD, Tajland: ''Hajka na moju malenkost''

Ministarstvo vanjskih poslova BiH za službena putovanja u 2022. potrošilo skoro 1,5 milijuna KM, što je u odnosu na godinu ranije više za 54 posto.
Vijesti / Flash | 02. 08. 2023. u 21:05 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivša ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković oglasila se u vezi medijskih natpisa o reviziji provedenoj u Ministarstvu vanjskih poslova BiH a koja je ustvrdila da je ovo ministarstvo za službena putovanja u 2022. potrošilo skoro 1,5 milijuna KM, što je u odnosu na godinu ranije više za 54 posto.

Turković je navela kako se, uvidom u Izvješće revizije Ministarstva vanjskih poslova BiH, troškovi putovanja odnose na cjelokupno ministarstvo, a ne samo na njezine troškove te optužila medije za ''hajku na moju malenkost i političku stranku kojoj pripadam''.

Ured za reviziju institucija BiH je ustvrdio kako je Turković protekle godine na Bali putovala povodom 15. Demokratskog foruma. Prema agendi, događaj je trajao samo jedan dan, a njezino putovanje trajalo je ukupno sedam dana. Za to utrošeno je 11.437 KM.

Bali, Maldivi, Australija, SAD, Tajland

Uz službeni put na Bali, Ured za reviziju institucija BiH u izvještaju je kao financijski značajnija izdvojio i putovanja u Australiju, Tajland, Maleziju i Singapur, kao i putovanje u SAD na sastanak sa Svjetskom bankom u trajanju od 11 dana, te Francusku u trajanju od 10 dana.

Turković je  također putovala i na Maldive i to u bilateralnu posjetu. Putovanje je trajalo sedam dana i za to je utrošeno 14.933 KM, a plan i odluka o službenom putu doneseni su dva dana prije putovanja, dok izvještaj o putovanju revizorima nije dostavljen.

Revizija je ponovo utvrdila i problem nepotpunosti priložene prateće dokumentacije iz koje bi se jasno i nedvosmisleno zaključilo tko i u kom obimu snosi troškove službenih putovanja – organizator ili Ministarstvo, jer u većini slučajeva nije priloženo pozivno pismo ili druga pisana korespondencija kao osnova za ispravan obračun putnog naloga.

Pored navedenog, pravdanje putnih naloga je vršeno i nakon propisanog roka od sedam dana, a iz prateće dokumentacije ako je dostavljena ne vide se svrha i opravdanost putovanja.

''Skromna'' ministrica o ''razmaženim'' građanima

Inače, dok je kao ministrice vanjskih poslova posjećivala sve ove egzotične zemlje o trošku građana, Turković je iste te građana u javnosti prozivala za ''razmaženost''. Spominjala je šatore i beskućnike u razvijenim zemljama svijeta, tvrdeći kako ih u BiH nema.

"Svi mi imamo jako dobar život. Onaj tko ima toplinu u domu, onaj tko ima svjetlo u domu, onaj tko ima nešto da pojede - on ne može biti umoran. Ja mislim da smo mi pomalo razmaženi", kazala je tada Turković.

No najveći diplomatski uspjeh sad već bivše ministrice svakako će se smatrati nabavka 50 tona hurmi tijekom pandemije covida i iščekivanja cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close