Rezultati ankete

Turci sve naklonjeniji povećanju ovlasti predsjednika Erdogana

Vijesti / Flash | 12. 04. 2017. u 11:36 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najnovije ankete provedene u Turskoj pokazale su kako će oko 51 do 52 posto Turaka glasati "za" na referendumu u nedjelju. Anketa agencije ANAR provedena je na 4.000 ljudi u 26 turskih provincija, javlja Reuters.

Broj neodlučnih birača je pao na osam posto, dok je onih koji će glasati "za" porastao za dva posto u usporedbi s istraživanjem na početku ožujka.

Rezultati se odnose samo na birače koji žive u Turskoj, dok oni koji žive izvan svoje matične zemlje nisu sudjelovali u anketiranju.

Turci će odlučiti žele li povećati ovlasti svojem predsjedniku

Referendum u nedjelju bit će prilika da se Turci izjasne o tome žele li povećati ovlasti svojem predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, prenosi Index.hr.

Ukinuo bi se ured premijera

Po nacrtu zakona, izvršna vlast koju uglavnom obnaša premijer, prenijela bi se na predsjednika koji bi se, usto, mogao izravno upletati u pravosuđe. Tako bi se uvela i funkcija potpredsjednika države, a ukinuo ured premijera.

Osim toga, predsjednik države neće morati napustiti svoju političku stranku, kao što je sada slučaj. Oporbene stranke kažu kako bi se time uništili bilo kakvi izgledi za nepristranost.

Reformama je predviđeno istodobno održavanje predsjedničkih i parlamentarnih izbora 2019. te da predsjednik ima pravo na dva petogodišnja mandata. U to se vjerojatno ne bi računao Erdoganov postojeći mandat, do 2019. godine.

Mogući i prijevremeni izbori u Turskoj

Turski čelnici misle da je takva mjera nužna kako bi Turska imala snažnog vođu, dok protivnici drže da će Erdogan reformom dobiti prevelike ovlasti.

Postoji mogućnost da, dobije li Erdogan većinu na referendumu, izbori budu raspisani prije 2019. kako bi što prije preuzeo izvršne ovlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close