ako se ne uvede bezvizni

Turci opet prijete: Ankara će suspendirati migrantski sporazum

Vijesti / Flash | 07. 06. 2016. u 12:58 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska će morati suspendirati svoj sporazum o migrantima s EU ukoliko se Turcima ne odobri bezvizni režim unutar Schengenske zone, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za televizijsku stanicu TRT Haber u utorak.

Cavusoglu je kazao da njemačka vlada mora pojasniti da njen stav nije u skladu s rezolucijom njemačkog parlamenta kojom se proglašava masakr Armena od otomanskih Turaka u 1915, godini "genocidom".

Inače, nakon što je prošlog tjedna njemački Bundestag jednoglasno izglasao rezoluciju kojom makaskr nad Armenima 1915. godine priznaje kao genocid koji su počinili Turci, službena Ankara opozvala je svog veleposlanika u toj zemlji.

Opozvan je turski veleposlanik Huseyin Avni Karslioglu, a brojni turski političari upozorili su Njemačku da će ova rezolucija dovesti do zatezanja odnosa između dvije zemlje.

Podsjetimo, Turska je u više navrata uputila prijetnje EU da će blokirati sporazum o migrantima ukoliko ne dobiju bezvizni režim.

Inače, EU je u pokušaju rješavanja izbjegličke krize postigla dogovor s Turskom, po kojem se migranti koji ne potraže azil u Grčkoj vraćaju u Tursku, a EU se obvezala pružiti do šest milijardi eura pomoći Turskoj, ubrza pristupne pregovore s tom zemljom i ukine vize za turske državljane.

Kopirati
Drag cursor here to close