Tučnjave, premlaćivanje i uporaba sile

Kada u crne kronike dospiju mostarski policajci

Vijesti o zatvorskim policajcima i njihovim sumnjivim tučnjavama i premlaćivanju zatvorenika i ranije su znali dospijevati u medijima.
Vijesti / Flash | 28. 12. 2022. u 12:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potreba društva i pojedinaca za zaštitom i sigurnošću stara je gotovo koliko i ljudski rod. No kada u crnoj kronici završavaju djelatnici službi zaštite kao akteri kriminalnih djela ostaje pitanje kome da se građani obratite kad im je sigurnost ugrožena.

Zadnja vijest o službenim osobama dospjela u javnost vezana je za razbojništvo na Panjevini u kojem su, neslužbeno, sudjelovala i dvojica zatvorskih policajaca Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Mostar.

Naime, mostarska policija traga za grupom razbojnika koji su usred dana u naselju Panjevina zaskočili jednu osobu izudarali, oteli novac, kreditne kartice i mobitele. Policija je uspjela identificirati trojicu napadača, među kojima se, neslužbeno saznaje , nalaze i dvojica zatvorskih policajaca KPZ Mostar.

Vijesti o zatvorskim policajcima i njihovim sumnjivim tučnjavama i premlaćivanju zatvorenika i ranije su znali dospijevati u medijima.

Poznat je incident u Vukovarskoj ulici početkom ove godine gdje se na benzinskoj postaji zatvorski policajac potukao sa zaštitarom jedne od mostarskih tvrtki. Sukob je rješavala mostarska policija, a on je završen s jednom ozlijeđenom osobom.

Vijesti o zatvorskim policajcima

No nije to prvi put da u javnost izlaze vijesti o djelima zatvorskih policajaca. Početkom prošle godine na adrese brojnih medijskih kuća pristiglo je anonimno pismo u kojem se dvojicu zatvorskih policajaca KPZ-a Mostar optužuje da su jednog zatvorenika izvukli iz ćelije, odveli u sobu koja nije pod video-nadzorom i teško pretukli.

Tada se navodilo da su zatvorski policajci osuđenika tukli po cijelome tijelu i dok je ležao na podu, tjerajući ga da gleda u pod dok ga udaraju te vratili među druge osuđenike krvavog. Nakon toga isti policajci su ga ucijenili rekavši kako će dobiti pomoć ukoliko potpiše izjavu da je pao s kreveta, što je na kraju i učinio.

Nakon pregleda konstatirano je da je zadobio prijelom rebara, a što je okarakterizirano lakša tjelesne ozljeda. Navodno, vještak je u svom nalazu naveo da je zatvorenik zadobio ozlijede pri padu s kreveta

Zatvorska uprava nakon što je saznala za ove događaje obavijestila je MUP i Tužiteljstvo HNŽ-a koji su pokrenuli istragu protiv policajaca. U Županijskom tužiteljstvu Mostar su nakon četiri mjeseca obustavili istragu u ovom slučaju jer je ''tijekom istrage utvrđeno da nema dovoljno dokaza''.  

U medijima su zatvorski policajci završavali i zbog droge. Poznat je slučaj u Širokom Brijegu u kojem je policija pretresom kuće koja je u vlasništvu zatvorskog čuvara zaposlenog u KPZ-u Mostar pronašla veću količinu marihuane te više komada vaga za precizno mjerenje, komada automatskog i lovačkog oružja, te streljiva različitog kalibra za automatsko i lovačko oružje.

Prekomjerna sila 

Prekomjernu silu ne koriste samo zatvorski policajci, po tome poznati su i mostarskih policajci. Ljetos se u javnosti pojavila snimka iz kruga Policijske uprave Mostar na kojoj je vidljivo kako policijski službenici tuku uhićenika prilikom njegovog izvođenja iz vozila.

Službenici su, vidljivo je, uhićenika izveli iz službenog kombija te je jedan od službenika u više navrata fizički nasrnuo na muškarca. Ostali službenici koji su bili nazočni tom činu nisu reagirali na ponašanje svog kolege u slučaju eventualne policijske brutalnosti.

No to nije jedini slučaj kršenja ovlasti policajaca u Mostaru. Sjetimo se snimke brutalnog premlaćivanja mladića u blizini Franjevačke crkve u travnju 2021. godine. Zbog prekoračenja svoje ovlasti dvojica mostarski policajci odmah su udaljeni s dužnosti te je pokrenuta unutarnja istraga, a našli su se i pod sankcijama.

''Ovakvom ponašanju i ovakvim osobama ne može biti mjesto među policijskim službenicima'', rečeno je tada iz MUP-a HNŽ-a.

Neki vole silu, neki odavati podatke

Neki vole koristiti prekomjernu silu, a neki odavati podatke neovlaštenim osobama. Naime, nakon incidenta koji se dogodio prije mjesec dana, a u kojem je zbog narušavanja javnog reda i mira uhićeno je 18 osoba, a u određenim medijima ''isplivale'' su fotografije uhićenih osoba iz službenih prostorija MUP-a HNŽ.

Odavanje podataka neovlaštenim osobama iz službenih prostorija MUP-a HNŽ po Članu 117, st. 7. spomenutog Zakona spada pod teže povrede dužnosti, a predviđene disciplinske mjere. MUP HNŽ zbog svega je pokrenu proceduru predviđena Zakonom o policijskim službenicima HNŽ-a za policajce koji su fotografirali uhićene navijače u službenim prostorijama.

Koje i kakve će kazne biti znat će se nakon okončanja istrage.

Prema pravilniku o uporabi sile iz Zakona o policijskim službenicima BiH zaštita života je najveći prioritet policijskih organa. Upotrebljavati silu mogu samo u slučajevima kada ostala sredstva i mjere nisu efikasne i ne daju željene rezultate.

U svakom slučaju, stoji u pravilniku, mora se primijeniti minimalna sila neophodna za osiguranje poštivanja svih zakona i drugih propisa ili radi otklanjanja prijetnje nasiljem.

Kopirati
Drag cursor here to close