Nema dogovora

Tsipras odlučan: Budućnost zemlje je na narodu - referendum 5. srpnja

Vijesti / Flash | 27. 06. 2015. u 07:09 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki premijer okreće leđa Europskoj uniji. U 4 sata ujutro Alexis Tsipras izašao iz svog ureda odlučivši breme teške odluke prebaciti na same Grke.

Razapet između realnosti i predizbornih obećanja Alexis Tsipras ostavio je da Grci umjesto njega odluče treba li njihova zemlja pristati na povećanja poreza i smanjenje mirovina u ukupnoj vrijednosti od 8 milijardi eura u zamjenu za izbjegavanje bankrota.

5. srpnja oni će na referendumu odlučiti treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove.

Greek Prime Minister Alexis Tsipras called a referendum on bailout demands from foreign creditors on Saturday, rejecting...

Posted by Reuters on Saturday, 27 June 2015


"U ovome trenutku na nama je povijesna odgovornost vezana za budućnost naše zemlje. Ta nas odgovornost obvezuje da na ultimatum odgovorimo putem suverene volje grčkog naroda. Ovo je velik iskorak za demokraciju u Europi", izjavio je Tsipras.

Grčki parlament danas treba potvrditi premijerovu odluku, a on je najavio da će i službeno od čelnika Unije zatražiti odgodu roka povrata zajma.

Naime, 30. lipnja dan je D za Grke. Ne vrate li dio novca, slijedi bankrot. Tsipras svakako želi taj rok pomaknuti do referenduma. Čelnici Unije ljuti su na grčke igre bez granica. Ministri financija eurozone pokušat će poslijepodne pronaći novo spasonosno rješenje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su Grci odbili velikodušnu ponudu.

U samoj Grčkoj različita mišljenja.

Nakon najave referenduma Grci su ponovno počeli stvarati redove ispred bankomata. Procjenjuje se da su posljednjih mjeseci Grci iz banaka povukli najmanje četiri milijarde eura. Ne postigne li Grčka uskoro dogovor s kreditorima, morat će uvesti limite na podizanje gotovine u bankama.

Kopirati
Drag cursor here to close