Diplomacija

Trumpova administracija ima kanal za tajne pregovore sa Sjevernom Korejom

Vijesti / Flash | 12. 08. 2017. u 07:58 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administracija predsjednika Donalda Trumpa, daleko od očiju javnosti i unatoč oštroj retorici, uključena je u tihe zakulisne kontakte i diplomaciju sa Sjevernom Korejom već mjesecima, a u vezi sa zatočenim Amerikancima, objavio je AP.

Poznato je da su dvije strane razgovarale o tome da u lipnju oslobode američkog studenta, ali nije bilo poznato do danas jesu li kontakti nastavljeni i tiču li se i drugih stvari osim američkih državljana koji su zatočeni u toj državi.

Dobro upućeni izvori ističu da u tim komunikacijama nije bilo ničega dubljeg niti su se doticali nuklearnog programa koje danas podiže tenzije i strah od vojnog sukoba.

Ali, razgovori iza scene mogu biti temelj za ozbiljne pregovore, ukoliko Trump i sjevernokorejski lider Kim Jong Un ostave po strani tešku retoriku i prihvate dijalog, navodi američka agencija.

Kontakti se odvijaju preko Josepha Yuna, posebnom američkog predstavnika za Sjevernu Koreju i Pak Song Ila, visokog sjevernokorejskog diplomate u misiji u Ujedinjenim narodima. Ali, oni su ovlašteni za povjerljivu razmjenu, a taj kanal se koristi samo za razmjenu informacija.

Kopirati
Drag cursor here to close