Different POV

Trump zaprijetio da će ukinuti financiranje sveučilišta Berkeley

Vijesti / Flash | 03. 02. 2017. u 11:18 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump u četvrtak je zaprijetio da će ukinuti financiranje Sveučilištu Kalifornije, nakon što su demonstranti razbijali prozore i izazivali požare u zgradi, što je uzrokovalo otkazivanje govora urednika krajnje desničarskog portala Bretibart News, piše Reuters.

Trumpova prijetnja, objavljena na Twitteru, izazvala je reakcije kalifornijskih parlamentaraca, koji su tu prijetnju nazvali neukusnom i zloupotrebom ovlasti, što je najnoviji sukob između republikanskog predsjednika i dužnosnika u ovoj većinski demokratskoj saveznoj državi.

"Ukoliko U.C. Berkeley (op.a. University of California, Berkeley) ne dopusti slobodan govor i nastavi prakticirati nasilje nad nedužnim ljudima sa drugačijim stavovima – NEMA VIŠE SREDSTAVA IZ PRORAČUNA?", napisao je Trump na Twitteru.

Odgovor iz ove savezne države, čiji parlamentarci su već počeli pripremati propise za borbu protiv Trumpove imigracijske i klimatske politike, je bio hitar.

"Imati na čelu najjače države na svijetu čovjeka koji piše tweetove u kojima prijeti Sveučilištu u Kaliforniji i priča o povlačenju sredstava, smatram da je to veoma neukusno", rekao je Kevin de Leon, demokrat iz Los Angelesa.

Parlamentarci su kazali da će razmotriti da li predsjednik Trump uopće može oduzeti sredstva sveučilištu koji godišnje dobiva 400 do 450 milijuna dolara za financiranje istraživanja.

"Ovo sveučilište je 2016. godine također dobio 216 milijuna  državne pomoći za studente", rekao je jedan parlamentarac.

Kopirati
Drag cursor here to close